Wednesday, 15 October 2014

Hyperthyroidism | Cari Kerja

Assalamualaikum.

Kembali mewarnai blog yang semakin ditinggalkan ni. Hihi. Tapi untuk malam ni jela. Sebab seriously aku memang dah takde masa nak menaip apa apa kat sini. Sorry guys. Ala sorry untuk apa kan, bukannya orang tertunggu tunggu entry aku pun ye tak.

Hahaha.

Nak dijadikan cerita, yesterday was my first day working at kedai baju. Aku fikirkan senang je kerjanya. Tapi ya Allah, akibat dia sampai ke sekarang aku menanggung kesakitan teramat sangat.

Okay. Correction. Kerja dia memang senang. Kena berdiri je dari pagi sampai malam sebab aku amik full time, then kena layan customers yang datang, then susun baju seluar skirt and whatsoever lah kan. Normal thingy.

But the problem is, aku tak dibenarkan duduk langsung. Bila aku duduk je kena sound. Suruh aku buat itu ini. Aku tak boleh berdiri lama, itu fakta. Sebab? Aku sakit. Ya. Sakit.

Sakit apa? Aku ada hyperthyroidism. Nanti kau Google lah apa penyakit tu kalau tak tahu. Atau boleh je refer dekat previous entry aku yang tak berapa nak pasti bila kali terakhir aku post pasal penyakit ni.

Balik je rumah, aku dah start rasa semacam. Kaki aku sakit nauzubillah. Then badan aku rasa macam penat yang melampau lampau and I don't know how to describe kepenatan tu. Macam nak mintak nyawa je semalam tau tak. Huhu.

Hari ni bangun pagi, mata aku tak boleh bukak langsung sebab aku pakai lens semalam and mata aku kering bila pakai lens terlampau lama. Like seriously nasihat aku kat korang please jangan pakai lens lebih dari 6 jam paling maximum. Untuk yang mata kering macam aku ni memang menderitalah beb.

Aku bangun pukul 6am then mata tak boleh bukak, aku sambung tidur. Pukul 11am aku bangun lagi. Mata aku still sakit lagi. Susah nak bukak. Nak tengok screen hp pun sakit. Badan2 aku pun ya Allah memang sakit sakit bisa satu badan.

Aku sambung tidur lagi. Dalam pukul 2 aku bangun. Dapat call dari 7e suruh datang interview esok (wish me luck ya) then aku terus bangun cuci muka. Mata dah Okay sikit. But still rasa sakit, I don't know why ahhhhh.

Then time nak berjalan tu lah aku hampir tersungkur sebab kaki aku sakit teramat sangat. Peha aku ni rasa cam bengkak. Betis rasa cram. Atas lutut ni rasa macam kena ketuk dengan tukul besi. Perghhhh effect dia.

Serious menangis. Sampai sekarang, pukul 2.05 pagi, kaki aku still sakit. Taubat doh aku nak kerja kedai baju tu lagi. Menyusahkan hidup aku sangat. Muka aku dah pucat elak nak pitam tu pun diorang boleh buat bodoh lagi buat buat tak nampak. Come on lah. Kalau aku pitam, siapa nak tolong??

So aku decide nak kerja yang xbanyak berdiri. Maybe 7e okay. I don't know. Try jelah. Kalau xok juga resign je. Kan?

Hyperthyroidism memang menyusahkan hidup aku Kan? Susah nak cari kerja dengan penyakit macam ni. SUSAH.

Arghhhh taubat nak kerja kedai baju!

Even dah pakai benda alah ni pun mata aku still sakit! Merah makngah orang kata.


Sunday, 16 March 2014

Freebies | Header *Just Give Me A Reason*

Assalamualaikum.

Okey here we go. Header ni super simple! Aku memang suka sangat lagu Just Give Me A Reason ni. Memang suka sampai hari-hari aku dengar lagu yang sama. Haha sampai adik aku kata, 'BORINGLAHHH!!'. Erkk, so what?? 



Blue : #96e8ff

Pink : # ff8181

Orange : #ffe400

Grey : #a6a1a1

Green : #d2ff20

Yeah. So korang buatlah pilihan dengan bijak. Aku tau header macam ni, takde sesiapa pun nak sebenarnya hahaha tapi kalau korang kesiankan aku, apa kata korang ambil dan guna? Free je la takde tol pun. Hehe ^_^ Nahh, just kidding~!

Okey. Just in case korang nak samakan warna header tu dengan body, kat sini aku letak sekali kod warna untuk memudahkan korang ok. Sebab dia berwarna dekat bahagian bawah tu so aku rasa better korang match the color, alright?

Hujan Turun Akhirnya

Assalamualaikum.

Alhamdulillah! Alhamdulillah! Alhamdulillah!


Berkat solat hajat dan doa yang tak putus-putus dipanjatkan, akhirnya awan mencurahkan hujan dengan kehendak-Nya. Syukur ya Allah. Syukur alhamdulillah. Rasa segar sangat bila bangun pagi, dengar bunyi hujan mencurah-curah, lihat awan berarak mendung mencurahkan hujan selebat-lebatnya.

Harap-harap hujan akan terus turun untuk beberapa hari ke depan dan sekali gus menghalau jerebu-jerebu pergi jauh dari sini. Harap-haraplah! >_<

Kesihatan tekak aku alhamdulillah dah semakin baik. Hari ni masuk hari ke-empat aku mengalami sakit tekak yang teruk. Walaupun tak seteruk hari pertama dan kedua, tapi sakitnya masih terasa. Tak pernah kot aku sakit tekak sampai macam ni. Sampai hilang suara, kalau ada suara pun, entah suara siapa yang keluar bila aku bercakap! Haha~

Garau! Parau!

Dah macam suara lelaki katanya. Kalau angkat telefon tu, memang orang terkejut la dengar suara aku, yang sangat bukan 'aku'. Tak apa. Esok lusa mungkin elok balik macam biasa. Mungkin gara-gara jerebu aku sakit tekak. Kalau jerebu dah hilang, insyaAllah sakit tekak pun akan hilang. Tapi semuanya berlaku atas kehendak-Nya.

Okeylah. Hari ni mood aku memang sangat baik. Ditambah pula dengan masa yang sangat-sangat terluang, aku menyibukkan diri aku buat header dan aku nak letakkan di sini sebagai freebies. Just wait eh?

Aku akan update dalam entry seterusnya. *Just Give Me A Reason*

P/S: Semoga Allah permudahkan urusan pencarian pesawat MH370. Kami di sini menanti kepulangan kamu. 

Tuesday, 4 March 2014

I Can't Deal With This Anymore

Untuk kesekian kalinya aku menangis. Menangis ni penat kan? perempuan yang menangis tiap-tiap malam tu kuat, sebab dia boleh menanggung penat dan letih akibat menangis. Hurm…



Lepas aku balik dari McD, aku terus naik atas masuk bilik. Aku tau pasti yang baba akan tanya aku macam-macam. Dia akan panggil aku suruh aku duduk depan dia then aku kena jawab setiap soalan yang ditanya. Lama-lama dia akan marah aku and aku akan memberontak macam dulu. No, aku tak boleh. Buat masa ni aku memang tak boleh.

So aku buat keputusan untuk masuk bilik terus. Selalunya aku tidur kat sofa bawah. Mesti baba dapat agak yang aku sembunyikan something dari dia bila aku bersikap macam ni. aku baru je nak lelapkan mata sambil dengar lagu, tiba-tiba handphone bunyi. Ada mesej.. Aku tengok, baba yang mesej. Berdebar-debar hati aku ni. Tak pernah baba mesej aku pukul 2 pagi.

Mesti baba suruh aku turun, dia nak tanya aku macam-macam. Hurm.. Aku bukak, aku baca. Tapi apa yang baba mesej tu jauh tersimpang dari sangkaan aku. Hati aku terusik lepas baca apa yang baba hantar.

"Akak ada problem. Nak bincang. Anggap je baba macam guru kaunseling. Kena bincang kalau nak settle apa-apa problem. Setiap manusia pasti ada buat kesilapan."

Aku nangis. Nangis lagi. tak dapat nak gambarkan perasaan aku bila baba mesej macam tu. All this time, I'm trying my best to hide everything from him. 3 weeks I'm holding everything inside me. Aku tak reply. Aku diam je. Tapi aku menangis sepuas-puasnya.

Then baba mesej lagi.

"Kalau tak nak cakap takpe mesej je pun boleh."

Kenapa baba ambil berat sampai macam ni sekali dengan aku? Aku dah biasa baba akan jadi orang terakhir yang tau if anything happened to me. And dia akan marah aku macam selalu. Tapi bila baba tanya baik-baik macam ni, aku sedih. Sedih sangat.