Friday, 1 April 2011

Arwah Tok Esah ... Innalillah

assalamualaikum...

hari ni, pagi-pagi lagi around 10.30 am, mak wa call dekda... sebenarnya aku baru dapat berita yang Tok Esah masuk hospital... tapi tak tahu pun yang keadaan atok masa tu teruk... yelah? minggu lepas masa arwah Pak Ya meninggal pun, Tok Esah tak tunjukkan apa-apa tanda yang dia akan pergi buat selamanya... Innalillah...

aku dengan Dekda tengah memasak kat dapur pagi tadi... macam biasalah... kalau dekda ada aku agak semangat sikit nak memasak hahaha... Pak Sham bangun-bangun jer bagitaw Atok Mak yang Tok Esah masuk hospital sebab semput. lepas tu Pak Sham dengan Aunt Ayu keluar pergi Kampung Melayu. Masa aku dengan Dekda tengah memasak tu lah Mak Wa call...

memang aku terkejut! sungguh, aku terkejut. lepas Mak Wa call, kitorang tak tahu nak buat apa pun! nak bagitaw Atok Mak? macam mana kalau Atok Mak tak boleh terima kenyataan tu? yelah, baru minggu lepas menantu Atok meninggal... minggu ni adik Atok pulak yang diambil... Last-last Mak Wa suruh bagitaw Pak Sham... Dekda call Pak Sham and Pak Sham balik immediately.. aku hampir kena langgar tadi sebab elakkan kereta Pak Sham huhuhuhu T_T

tapi syukur alhamdulillah nampaknya Atok Mak boleh terima takdir yang telah tersurat ni... Tok Esah memang best kalau korang nak tahu. Masa arwah datang majlis tahlil arwah Pak Ya, arwah lah yang paling kecoh bercerita dengan Atok Mak sampai ke pagi. Arwah tak tidur langsung. berbual dengan Atok Mak macam itulah pertemuan terakhir diorang. aku perasan jugak. sebab sebelum ni tak pernah pun sampai berjaga ke pagi.

Atok Mak cakap dia nak pergi Perak time tu jugak. So, Atok Mak, Pak Sham, dengan Pak Ngah gerak pergi Perak naik kereta Pak Ngah. Kesian Atok Mak kan.... tu lah satu-satu nya adik-beradik Atok yang masih ada... tapi kini Tok Esah pergi jua... bertimpa-timpa masalah yang datang dalam keluarga aku sekarang... Atok Mak dah gerak pergi Perak pukul 12 lebih tadi. harap takde apa-apa yang berlaku sepanjang perjalanan Atok ke sana. mungkin sekarang dah sampai. 6 jam perjalanan ke Perak >.<


innalillah buat arwah Tok Esah... moga roh Atok sentiasa diberkati... kami sayang Atok... Aca sayang Atok... al-Fatihah.....

No comments: