Tuesday, 31 May 2011

Kongsi

Assalamualaikum...

Malam ni nak review sikit pasal movie Kongsi ni... Aku baru je tengok cerita ni pagi tadi... Lambat ker? Ah aku kesah hape... janji dah dapat tengok haha... Sape dah tengok sila angkat kaki! OOOpppssss... angkat ibu jari kaki cukup lah eah hehehe... bahaya angkat kaki ni, silap hari bulan krem tetiba terus tak leh turun dah kaki tu... nenonenoneno....


Sebenarnya aku tak suka tengok cerita berunsurkan aksi macam ni. Sorry i tak minat. ha lebih kurang macam tu lah kan. Tapi adik aku yang ajak gi tengok wayang so apa lagi aku pun ikut je lah... last-last dia pilih cerita ni. Memandangkan pakwe aku (perasann jap) jadi pelakon utama, so why not kan??

Jom baca sinopsis cerita ni dulu kalau korang belum tengok.

TUMULAK, seorang pembunuh upahan berasal dari Thailand telah diupah oleh Ketua Gangster Thailand iaitu KIMPEDU. KIMPEDU yang tamakkan kuasa dan wang, merancang untuk membunuh setiap ketua kongsi gelap di Malaysia bagi menimbulkan kekacauan diantara kumpulan kongsi gelap Melayu, Cina dan India. Ini akan memudahkan kumpulannya menyusup masuk dan menguasai kawasan pemerintahan dan perniagaan ahli kongsi gelap di Malaysia.
Segala kekecohan ini berlaku bermula di Pulau Pinang. ASP SHARIF yang bertugas di bahagian D7 kongsi gelap, judi dan maksiat bertanggungjawab di dalam kes – kes yang melibatkan ahli kongsi gelap. Setelah banyak kes pembunuhan berlaku dan berita tersebut tersebar luas. Wajah fotofit TUMULAk terpampang di poster dan televisyen sebagai orang yang paling dikehendaki di Malaysia. KIMPEDU lantas mengarahkan MAIA iaitu pembunuh upahannya yang kedua untuk memburu dan membunuh TUMULAK agar rahsia perancangannya tidak terbongkar kepada pengetahuan kumpulan kongsi gelap Malaysia dan pihak Polis.

TUMULAK diburu oleh Polis, kumpulan kongsi gelap dan seorang pembunuh upahan. Pelbagai strategi dirancang bagi meloloskan dirinya dari pihak – pihak tersebut. TUMULAK mengugut ASP SHARIF agar tidak mengganggunya. MAIA, pembunuh upahan kedua berjaya ditangkap oleh TUMULAK. TUMULAK berjaya melepasi sekatan Polis dan keluar dari Pulau Pinang menuju ke sempadan Thailand tetapi akhirnya beliau tumpas ditangan Skuad UTK Polis.


Sumber : Sinema Malaysia
Ha nampak macam aksi giler kan cerita ni? Tapi yang tak boleh belah nyer tu cerita ni agak lucu. Kenapa aku kata lucu? Meh aku ceritakan secara ringkas meh.

  1. Bahasa yang TUMULAK gunakan tu kadang-kadang tak sesuai dengan watak dia sebagai pembunuh upahan. Bayangkan dia cakap slang Melayu Kelantan, memang menjadi kadang-kadang tu.
  2. TUMULAK ni jenis manusia yang tak tahu nak gunakan senjata besi hehe sengal jugak dia ni sebenarnya. Nak pasang senjata pun tak tahu apa lagi nak tembak orang! Terketar-ketar lah dia...
  3. Ada satu babak yang betul-betul buat aku gelak besar, time dia tawan si Mikail tu, dia cubit puting (maaf kasar hahahaha tapi kelakar sangat babak ni...) Mikail kuat-kuat. Merah padam muka Mikail dibuatnya hahahaha... Korang kena tengok taw!!
  4. Then, skip to babak yang paling last, untuk melepaskan diri dari pihak polis yang sempat berlawan drift dengan dia, dia sanggup terjun dalam sungai... alih-alih tengok sungai yang dia terjun tu rupa-rupanya lumpur. TUMULAK plak dah terpacak dalam lumpur tu.
  5. tak boleh cerita banyak-banyak sebab korang must watch this movie ASAP...
So? Best tak? Tapi yang tak memuaskan tu watak ASP Sharif lakonan Fizo Omar, sebab nya aku tengok lakonan dia ni tak melambangkan watak sebagai seorang pegawai polis ok. Lakonan dia tak berapa nak 'ummpphhh' la kata orang... Lain kali kena perbaiki lagi ye brader Fizo...

Overall memang best. Filem ni teramat sesuai untuk ditonton oleh seisi keluarga. Nak tengok tak?











5 comments:

E-qah97=D said...

best gile kan cite tu...

Aishah Amira said...

@E-qah97=D

eqa dah tengok ker?
hee taw takpe.
ekceli tak lah boring sangat tengok cerita macam ni...

E-qah97=D said...

dah tgk hari tu dgn ucu n kaklong..
cerita fast n furious pon best....
cite pirates of Caribbean xbape best.

E-qah97=D said...

dah tgk dah...
tapi ending die boring kot...

Aishah Amira said...

@E-qah97=D

betul la.
ending dia buat cerita ni macam tergantung kan.