Saturday, 28 May 2011

Tips Untuk Kekalkan Persahabatan

Assalamualaikum...

Terasa nak berkongsi tips dengan para blogger pulak petang-petang macam ni... hehe... Sebelum Myra mulakan, Myra nak bagitahu yang ni cuma pendapat peribadi Myra je... terpulang untuk korang semua nak follow or abaikan... but tak salah kalau kita mencuba betul tak??

Jom cekidaut :

  • Katakan la korang tengah bergaduh dengan sahabat korang, cara terbaik adalah meminta maaf walaupun korang tak salah. Macam yang Myra selalu buat =) Myra yakin mesti dia akan memaafkan korang & ada rasa bersalah sikit sebab terlalu ego. Tapi kalau dia yang bersalah, maafkan je. Tak luak ape2 pun.
  • Lepas tu, jangan pernah ungkit semua yang pernah korang lakukan pada dia sebab kalau kita mengungkit, macam tak ikhlas jer apa yang kita buat untuk dia tu?
  • Bila ada masalah, tolong setel baik-baik. Jangan plak korang terus serang dia... Macam tu jugak kalau sebaliknya.
  • Selalu berhubung. Sebabnya? Kalau kita selalu contact dengan kawan2 ni diorang akan rasa dihargai. Bila diorang rasa dihargai, kompon diorang akan selalu ingat korang.
  • Kalau boleh, susah & senang hadapi sama-sama. Baru lah kita dapat memahami apa tu erti teman sejati, setuju?
  • Kalau dia jenis yang susah nak terima nasihat korang, satu je yang korang perlu lakukan... nak taw? senang je... korang jangan tegur dia selagi dia tak sedar kesalahan yang dia buat. Bila korang diamkan diri, mesti dia akan terfikir, "betul ke apa yang aku buat ni salah?"
  • Tapi kalau tips kat atas ni tak menjadi, Myra suggest korang slowtalk dengan dia...
  • Jangan pernah ketepikan kawan2!! Ni penting sebab kalau kita ketepikan walaupun seorang kawan, korang rasa apa akan jadi? Tak pun macam ni la... bila diorang pinggirkan korang, apa yang korang rasa? Fikir2kan okay.
  • Terima diri beliau seadanya... Takde sape yang perfect dalam dunia ni.. Setiap orang ada kelebihan & kekurangan.. So kenapa mesti nak pertikaikan kelemahan orang kan? Ingat, kita pun tak sempurna...
So apa lagi? korang tinggal try & error je tak susah pun.. Hehe... Kalau ada apa-apa pendapat yang korang nak tambah2 atau nak kongsikan jangan segan-segan tinggalkan tapak kaki korang dalam entry ni okay.

2 comments:

NURUL AINI NORAZMAN said...

kalau kawan tuh dah makan kawan mcm mana?=(

Aishah Amira said...

@NURUL AINI NORAZMAN

kalau kawan tu makan kawan, kite makan dia balik!!

ehh tak lar gurau jer hehe.

Kalau dia jenis yg macam tu kan sis, better kite bagi dia pengajaran sikit.

ingat ley kenyang ker makan kawan sendiri? tak baik ouhh....