Friday, 7 October 2011

Aku Bingung !!!

Assalamualaikum .

Hello peeps !!

Aku baru tau tadi yang aku dapat tawaran masuk politeknik .
Aku memang terkejut sebab setahu aku , aku tak pernah mohon masuk poli !
Sebab , poli kan kebanyakkan nyer bersifat teknikal kan ?
Huhu . So aku fikir aku memang tak layak lah nak mohon poli .
Kalau setakat buat teori ni aku masih boleh lagi .
Tapi ni kalau bertukang ke , mengukur ke , mengira ke , memang hampeh la .
Heheheheehe . Mengira ??? Sumpah susah !
Tak caye ?

1 - 1 = ?

Ha jawab jawab !!!!

Kehkehkeh .
So sekarang ni , aku bingung sebab aku tak tahu nak pilih mana 1 ?
Whether UiTM atau Poli ?
Untuk pengetahuan korang , aku dapat course Dip. Kejuruteraan Elektronik ( Kawalan ) .
Perhhh . Aku tak tahu langsung course ni nak kena buat macam mane , hahaha .
Engineering okehhh !
Bajet lah aku boleh bawak benda alah ni kan ???

Yang bagusnya kalau aku pilih poli ni , dekat je dengan rumah aku !!
Hahahaha . Senang ler kan kalau dekat .
Heheehehe . Aku dapat politeknik JB , Pasir Gudang je .
Takde lah jauh mana . Sebab rumah aku kat Tiram , haha .
Tu memang okey kan . Tapi kalau aku pilih poli ,
then tak boleh bawak macam mane ?

Dah lah aku kena merayu nak dapatkan tempat kat UiTM tu .
Bila aku tanya pendapat kengkawan , dorang cakap ,

" Weiii better kau masuk poli dowh ! Engineer gaji besar tau ! " " Ala kalau setakat business je , ke mana sangat kau boleh pergi ? Engineer nanti hidup kau senang . "" Elok lagi amek engineer tu , susah susah pun , ade jugak masa depan "

Hahaha aku tak tau kenapa dorang ni damned nak sangat aku amek engineer kan .
Aku tak yakin nak amek engineering ni .
Tak kena dengan jiwa lah ? Kalau business , boleh jugak aku buat macam macam kan ?
Kalau engineering , dah fokus dalam 1 bidang je nanti . 
Tak boleh lari ke mana huhuhuhu .

Ade pendapat dari korang plak tak ??


Baba said : Tak payah ngengade nak amek engineering tu . SUSAHHHH !!!

10 comments:

azurin ramli said...

yg uitm kau dapat kat mana weyh?

aku rasa better amek yg kau minat.sebab tanpa minat semua benda tak jalan.hmm,kau tak minat engineering kan? so,bettter proceed business.business besar jugak scope dia.jgn dengar cakap kawan sgt.dengar ckp family.family kau kata apa pulak?

Aishah Amira said...

@azurin ramli - uitm aku dpt kat Melaka . tak jauh sangat , tak dekat sangat .

Yup aku pun fikir macam tu jugak . Memang dari kecik aku minat bisnes . Lagi pun , kalau aku amek engineering tu , memang tak ke mane la . Family dah suruh ikut yang mane aku minat . ayah aku plak cakap , engineering susah . Haha . Maybe aku amek bisnes kot . Cuma nak tanye pendapat korang2 je .

=)

azurin ramli said...

lah melaka? uitm lendu ke uitm bandar? hmm,aku orang melaka.kalau tak boleh lepak kau nnti.(eceh) tp nnti ak aku pon dah nak gerak kedah.bulan11 kan intake uitm.

hmm,tue lah.ikot je kau minat apa.hiraukan orang lain kutok or cakap ape.ritu kau spm dpt bp?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

apa pow ambil yg MINAT sebab nak bljr apa2 minat yg penting....my bro in law ambil course tu kat polimas but kuar x jadik engineer pon....keja kilang biasa jer...selalu kalo dip kuar jadi asst engineer jer uols nak jd engineer kena ader degree then ada level nk naik etc,...

M'Rie R'Nie said...

better amek UITM jer. Engineering ni memang susah pon. cam adik saya amek engineering kejuruteraan elektrik. sekarang dah menyesal dia amek coz tu. sebab dia bukan minat pon. and lagi satu. memang la kejuruteraan tu kalau habis study keje gaji besar. tu kalau result kita bagus. cuba kalau result kita cukup2 makan. confirm tak der org yg nak amek kita keje. by the way, coz elektronik awak tu lebih kurang sama dengan coz electrical. tak jauh beza pun. uitm punya lulusan ni rebutan majikan tau. adik saya pompuan. kalau nak amek bidang kejuruteraan ni bairlah bidang yg kita minat. kalau kita tak minat memang rugi jer blaja. silap2 blaja sekerat jalan jer.

Aishah Amira said...

@azurin ramli - ouhhh kau melaka katne ?? ala ne tau nanti boleh gak kite lepak2 kan . aku dpt uitm lendu . yup bln 11 ni pn aku gerak p melaka tu .

hahaha spm ? ckup2 makan je dowh . aku ni bkn pandai mane pn . tu yg rayuan punye baru dpt tu . kau amek kos ap eh ?

@☆*♥L@dy @yU♥*☆ - ya ya betul la tuh . ni baru dip . kalau tetibe keluar nanti result mcm sengal , mmg hampeh gile la kan kak huhu .

@M'Rie R'Nie - ayah saye pun ckp baik tak payah masuk poli tu . sebab saye pn dah dpt uitm kan , bkn senang peluang nak dtg 2/3 kali ni . nak2 plak tawaran uitm tu memang minat saye , sengal la sape yang tolak tawaran macam tu kan . huhu . seram plak bace cite awak tu , sure lepas ni saye kena buat pilihan yg terbaik .

azurin ramli said...

ohh.aku melaka kat area2 ujong pasir.dekat2 dgn makhota parade.tahu MP? kalau tak tahu.nnti mesti kau tahu punya.ohh,okay je.mana tahu ada rezki kan.boleh lepak2.

aku dpt asasi law kat uitm merbok kedah.act masa tue aku dah dpt kat uitm shah alam tapi tak pergi sbb ada masalah.tue yg aku apply balik.

|| storie tentang miera || said...

Firstly , congrate ehh dik .
Btw , pilih laa ikut yg mana adik minat . Akk at poli jb . Tp bukan kos engineering . Act lau adik betul2 boleh carry , its okayy . Just go on . Semoga berjaya (:

nini said...

amik yang awak minat....jangan amik sebab benda tu glemer or leh bagi gaji tinggi....even boleh bagi gaji yang bagus, tapi kita tak minat n tak leh bawak payah dik....takut menyesal kemudian hari...=D

Aishah Amira said...

@azurin ramli - tak tau hehe tapi nnt aku cer ushar2 katne tu mahkota parade okeh hahaha . asasi law ? ouhh kire nyer kau ni bdak2 upper gak lah ? pandai . heheeh . takpe la , skg dah dpt kau terus kn je . dpt kat memane pn same gak kan :D

@|| storie tentang miera || - tenkiuu akak :P
ouhh kat poli JB jugak ? dekat lah tu kan haha . then akak amek course ape ?? boleh tak boleh carry tu yg takut kak . huhu thanks ea .

@nini - tu la pasal . so skrg ni , sy dah ade keputusan dah . sure amik uitm hehe >_< thanks :D