Sunday, 23 October 2011

Wasiatku Untuk Kaum AdamBismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum kawan kawan Myra . 
Firstly , I would like to dedicate this entry to all my Kekanda out there who always been there to support me all my life ( including you , if you're a man ^^ ) . Thank you guys .

Rasulullah SAW bersabda : "Bergaullah dengan wanita dengan sebaik baiknya . Kerana ia diciptakan daripada tulang rusuk yang bengkok , dan tulang rusuk yang paling bengkok adalah yang paling atas . Oleh sebab itu , jika engkau luruskan dengan paksaan , ia akan patah . Dan jika engkau biarkan , ia akan tetap bengkok ." ( Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim )

Kamu Hawa adalah golongan yang lemah . Mereka perlukan bimbingan dari seseorang yang bergelar lelaki dari kaum Adam untuk memberi mereka petunjuk ke arah yang lebih baik .

Wahai orang orang lelaki , jika kamu melihat atau mengenali seorang perempuan yang kurang baik ( akhlaknya ) ajarlah kami dengan kebenaran dan kesabaran , dilimpahi penuh kasih sayang . Jika kami berpakaian tidak sopan ( tak senonoh ) heng sini , heng sana , ajarlah kami menutup aurat dengan cara yang betul . 

Jika kami suka clubbing / nightlife , ajar kami gunakan masa terluang itu dengan mengaji dan berzikir serta beramal soleh . Jika kami membuat maksiat , berilah petunjuk agar kami segera bertaubat dan dekatkan diri kami dengan Yang Maha Esa . Jika kami kurang ajar ( derhaka ) dengan ibu bapa atau diri kamu , ajarlah kami bahawa syurga itu terletak di bawah telapak kaki ibu dan di bawah telapak kaki suami bagi yang sudah berkahwin .

Jadilah di antara kamu , wahai orang lelaki , khalifah yang terpuji dan mulia hati . Ajarlah kami ( wanita ) dengan kelembutan , kesabaran , keihklasan , kejujuran dan kebenaran . Kau lah ketua keluarga kami , imam kami , wali kami dan pembimbing kami yang bergelar SAHABAT , KEKASIH DAN ISTERI .

Peringatan !!!
Dan janganlah sesekali kamu fitnah , aniaya , keji , herdik , caci , maki , hina , pukul dan zalimi kami dalam apa jua keadaan sekali pun . Nescaya , Allah tidak suka akan orang yang menzalimi orang orang lain . 

Akhir kata , GOOD LUCK TO ALL MEN OUT THERE ^^

Terima kasih tidak terhingga Myra ucapkan kerana masih menyokong dan membimbing kami , kaum wanita :D .

Wassalam .


P/S : Time korang baca ni , aku tengah tido . Muahaha :D

No comments: