Thursday, 8 March 2012

Tips Nak Nampak Blog Lebih Kemas Dan Menarik



Assalamualaikum allz .


Saper kenal & selalu baca blog Cerita HannaFauzann sebelum ni ? ( Ehem , dulu aku selalu learn tutorial dari blog beliau ^^ ) Saper yang tau dan kenal beliau mesti korang pun tau yang dia dah bersara dari dunia blogging ni kan . Hee . Tadi aku online Facebook jap , then bila ushar notifications tu , ada student from UiTM ( senior De'Best of course ..) tagged aku kat Notes . Nama dia Hanna . Dia salah satu MT's for our De'Best Club ( Diploma in Business Studies ) . Orang nya sweet je . Tinggi & fashionable bagi aku ^^ . Kami sebaya but dia pangkat senior tau . So , apa kena-mengena antara penulis blog Cerita Hannafauzann & Hana my senior ? Sape sangka mereka adalah orang yang sama ? Haha that's the point here .

FYI , Notes yang dia tagged aku tu berkisar tentang tips-tips yang amat penting bagi blogger baru macam we all ni . Tak kisah lah baru ke lama , semuanya sama je . Kalau tak , macam mana nak dapat yang lama kalau takde yang baru and vice versa ? Hoho ^^ . So jom cekidaut tips-tips yang beliau bagi , mana tau berguna untuk kita suatu hari nanti atau pun tak payah tunggu lama-lama , mungkin lepas baca tips tu uols akan terus bersemangat untuk memperbaiki blog masing-masing kan . aku pun same gak .. Blog cekadak camni memang perlukan bimbingan dari senior-senior hahah .

Nak tukar nombor baru , tak tahu nak pilih yang mana ? Klik Hotlink Bagus dan segalanya mudah !
Nak iPad & health and wellness vouchers ? Senang je , tinggal capture gambar dan menang ...

Salam,

Tak terlintas dalam hati aku nak buat notes kat FB ni tapi sejak dah lama tak berblogging rasa nak menulis tu membuak-buak. untuk pengetahuan korang blog aku dulu nama dia "Cerita Hannafauzann" dunno la whether korang pernah dengar atau pun tak. aku antara blogger yang rajin buat tutorial. but nevermind. bukan itu fokus dia. 

so, untuk dapatkan blog yang kemas. First thing, penyusunan gadget dalam blog korang. cukuplah skadar nuffnang, introduction, followers ,bloglist dan history entry korang. kalau ada facebook badge letaklah tapi lebih baik pakai cute icon yang biasanya letak dekat belah hujung blog. taktau mana nak cakap . huhu. lebih banyak gadget lebih berat la blog korang. ingat, blogreaders tak suka blog yg lambat load. next, lupa nak cakap header dulu sbnrnya. pemilihan header yang menarik boleh menarik minat blogger lain untuk datang jengah blog korang. contohnya, blog nisakay.com. header itu juga yang akan membuatkan org akan ingat dekat blog korang since header lah yang diorg nampak dulu before konteks.

Pemilihan font. haaa, yang ni ramai newbie suka. ada font ropol2 senget2. kalau boleh ELAKKAN ! font macam tu akan buat orang sakit mata and meluat nak sambung baca. maaf kalau ada yang terasa. lebih baik gunakan font times new roman, arial atau mana2 font yang tak sakit mata and please size font jangan terlalu kecil, jangan terlalu besar. kecil sangat kang orang baca mcm nak cium screen pulak kan. JANGAN LETAK LAGU DALAM BLOG blogreader biasanya bukak bukan satu blog tapi 5 ke 7 blog dalam satu masa. bayangkan kalau 4 blog letak lagu. dah macam remix tak jadi plak. sakit kepala. lagu yang slow masih boleh diterima . lagu yang agak heavy tu bru bukak terus tekan butang [x] 

Biasakan guna ayat penuh. jangan guna shortform. tak semua orang faham and bila guna ayat penuh kan ke dah menyenang orang baca blog korang and mood nak baca sampai habis tu ada. next ispemilihan tema untuk blog. warna dan template. warna yang ceria menarik perhatian orang untuk dtg blog. ada org dtg jenguk blog hanya sbb suka tengok blog org yg cantik and comel. pemilihan warna terang digalakkan tapi bukan terang striking. itu menjauhkan pembaca. haha. template dan background. blogger " template designer " skrg ada sediakan template yg mudah untuk korang and korang boleh upload sendiri background yang korang. No to striking color and No to nonsense background. background simple mcm polka dots, stripes or abstract patterns. depends on uguys as long as background tu nampak simple but nice and attractive.

kalau nak nampak lagi cantik , try untuk belajar HTML code and edit blog tu sendiri. agak mengelirukan tapi lama-lama u should be fine with the code. kenal setiap code yang ada mcm code gambar, code link, code header, code sidebar. tapi takde la nak suro korang hadap satu-satu. huhu.rujuk blog tutorial. follow tutorial yg diorang sediakan and do it step by step. melalui cara tu korang kenal HTML code tu semua. 

itu je kot. almaklumlah dah lama tak blogging and edit blog. if there's any question, tanya je . i'll try to help . and yeah font dekat notes ni tak boleh ubah thats y aku bold kan mana yang penting. thats all now. thanks for reading :)


PENYUSUNAN GADGET : Untuk blog aku ni , aku rasa memang semak dengan gadget kot . Pendapat korang macam mana ? Hmmm , jap lagi nak buang la gadget gadget yang menyemak tu . Contohnya : 


PEMILIHAN HEADER : What about my header ? Cun tak ? Kalau nak tau , header aku ni SBK yang buatkan sebab aku ada join contest dia tahun lepas . Walaupun aku tak menang tapi aku tetap dapat header muahaha . Ni header pertama aku . Tapi sekarang aku nak header baru , nak tukar angin lah katakan . Just tak tau nak buat header macam mana . Ada sesiapa boleh tolong buatkan tak ? Heee ^^


PEMILIHAN FONT : Emmmm , korang tengok font aku ni , ada rasa pening-pening kepala sampai nak hantuk kepala kat screen laptop tak ? Atau pun kat keyboard ke ... hehehe . 

LAGU DALAM BLOG : Okey . Aku ada letak lagu dalam blog kesayangan aku ni . Nak tau lagu apa ? Ceteka ceteka ... teka laaaa .. Tajuk lagu ni YOU by NUR JANNAH ALIA . Lagu ni taklah slow taklah heavey sangat bagi aku . Tapi errr kalau korang rasa aku patut remove lagu ni disebabkan remix tak jadi tu , just bagitau . Sama ada aku akan tukar lagu ni kepada instrumental atau pun remove terus . huhuhu sad :(


BIASAKAN GUNA AYAT PENUH : Ini , tak perlu diragukan lagi . Hehehehe . Aku memang dah practice guna ayat penuh dua tiga bulan lepas kenal dunia blog ni . Memang la masa mula-mula dulu ayat pakai bantai ayat sms je kan . suka jadi ckew la , tengah jadi ngah la . err dan macam-macam lagi . 

PEMILIHAN TEMA UNTUK BLOG : Tema blog aku , dari dulu lagi bertemakan warna BIRU . Kenapa aku pilih warna biru ? Sebab warna biru mampu menenangkan dan mendamaikan hati aku tak kira masa tu aku tengah bad mood ke , tengah marah ke , tengah sedih ke . Senang cakap , it makes me feel better . Kalau korang tak percaya , time korang tengah marah kan , cuba korang tengok something blue . Bukan blue yang tu okey !!!! Contoh warna biru yang boleh tenangkan fikiran korang is , LAUT !!! yeeeeaaaaahhhhhh , try it if you don't believe it ! >_< Sangat best !

BELAJAR HTML CODE : Dah lama dah ... dah lama aku nak belajar HTML code ni . Tapi tu la , susah sikit lah bila takde laptop lagi . Huhu sadis dan tragis kan ? Online pun kat cc je . Lepas tu bila online bukannya berjam-jam . Bergantung pada fulus lah . Heuheuheu . But no worries , one day aku akan belajar code ni and boleh edit blog sendiri . walalalahhh ... #Berangan je !!! oke jangan sentap . Dari angan-angan lah bermulanya impian . Setuju ? ♥

So , that's all for today . Hope entry kali ni dapat bantu korang untuk improve okey .
Good luck and daaaaaa ...........

Adios ~

1 comment:

Noren Collection said...

Very nice entry adik.