Tuesday, 26 June 2012

Semester 2 di UiTM Alor Gajah



Assalamualaikum.

Lama sudah aku tak menjenguk blog yang semakin usang ni . Hai , orang sibuk memang macam ni. kesian blog aku ni dapat tuan yang lupa dia ada blog , memang mintak kasut saiz sepuluh ni .

Tiga minggu lepas aku sibuk dengan preparation nak melangkah semula ke UiTM kan ? Sekarang ni pulak aku masih lagi sibuk tapi sibuk dengan preparation assignment dan presentation yang dah pun bermula . Hihi . Otak dah tepu selama semester break yang lepas , dapat je assignment terus jadi bebal . "Apa nak buat ni?" "Eh macam mana nak siapkan mende alah ni?" "Korang dah siap assignment? Nak tengok.. hehehe." Dan sebagainya.

Macam sem lepas , subjek untuk sem ni pun ada 6 jugak.

MKT - Marketing
ACC - Costing
ECO - Microeconomics
CTU - Pemikiran dan Tamadun Islam
BEL - English
KOKO - Institusi Keluarga

Yeahhh inilah subjek yang akan aku terokai bermula semester ini . Cewahhh nak teroka apekebendenye kalau bukak buku pun idok . Hehe . Biasalah , awal-awal sem konon nak enjoy dulu . tak nak beratkan otak dengan subjek-subjek tough seperti MKT dan ECO . Yerk , tough ke ? Boleh tahanlah , especially bagi mereka-mereka yang fail ekonomi masa SPM . Ngeh3x .

For the second week kuliah , we were shocked by the presentation to the subject MKT . Yeah subjek yang agak asing bagi kami . Kami tu terdiri daripada geng-geng aku la , Nanie , Sue , Maheran & Niea . Yang paling tak disangka-sangka , we will present bout the topic introduction to marketing as well as be the first group in presenting . Kitorang okay je actually tapi segan dengan kelas C . Disebabkan kami gabung kelas so our level confident tu memang takde .

Tapi untuk memartabatkan kelas D ( cewah ) kami buat juga . Preparation tak banyak , pemahaman pun takde , so we try our best in our performing . Agak kaku dan malu-malu . Rasa macam nak baling je mic tu kat muka sorang perempuan yang overacting time kami present kat depan . If you good enough then show us your respect . Boleh ? Once you learn how to respect others , others will respect you .

At the same time , our classmate give their support by listening to our presentation . Yeah love you guys so much ! Faham tak faham belakang cerita . Yang penting kami dah cuba . Lega jugak dah selesai presentation tu . Our lect , Madam Hidayah just cakap yang information yang kami buat tu memang dah sedia ada dalam text book . She aspect kami akan beri info-info baru . Sorry Madam , we are not prepared enough for the presentation . But no worries , for the next presentation , we promise to improve our skills .

Untuk subjek CTU pun dah ada presentation . Setiap bab untuk setiap kumpulan . Seminggu cuma ada sekali sahaja kelas CTU . So semua kumpulan akan present kat depan setiap minggu ikut tajuk yang dah diberi . Aku grouping dengan Shiro dan Mira . At first , aku cuma buatkan handout sahaja and hoping that they will help me with the slideshow or whatever . But rasanya aku jugak yang akan buat semua kerja tu . Shiro sangat busy . Dia dah macam PM plak kat UiTM ni , sekejap dengan soccer , sekejap dengan kolej , and yeah , she don't have much time to spend for the CTU assignment with me . But Mira , I don't know whether she intended to pass over all the assignment to me or she just like Shiro , busy with thing around here . Tapi Mira seem doesn't have anything to worry about , dia nampak free je . Takkan tak boleh hulur bantuan sikit kot ? Kalau macam ni gaya , memang lingkuplah presentation kita . Alahai . Takpelah , just do my work silently . Hmmm .

So tu je nak cerita . Oh ya , from tonight aku dah takde kat UiTM . Esok aku dah fly keluar Malaysia . Semua preparation untuk ke Beijing dah selesai . Alhamdulillah . And one more thing , Capie baru je call aku cakap ada budak-budak Tun Fatimah kutuk-kutuk aku . Cakap belakang and so whatever . Aku rasa aku tau sebab apa . Biasalah mulut manusia bukan macam mulut tempayan , boleh ditutup-tutup . Kesalahan masa lalu kita diungkit-ungkit . Okay fine . Aku faham . Aku memang lost dulu . Sekarang telan je apa orang cakap . Aku tak kan lari punya . Aku tak takut sebab aku ada Allah . Aku tau aku dah berubah . Diorang tak tau apa-apa . So apa yang diorang cakap semua useless . Just think positive and everything will be okay ... :)

Wassalam .

No comments: