Thursday, 20 September 2012

Perjalananku

Assalamualaikum .

Maaf kepada semua . Aku baru je berkesempatan jenguk blog yang semakin usang ni , nampaknya blog aku dah makin sunyi ya ? kunjungan kawan2 pun dah kurang . takpe , lagipun blog aku takde pape pun . Biasalah , semester 2 tak memberi aku kelapangan masa untuk blogging :)

Sentiasa busy dengan major assignment , presentation , quiz , test , tapi alhamdulillah Allah permudahkan semuanya untuk aku lalui . Baru tadi aku selesaikan tugasan presentation yang terakhir untuk semester 2 ni . Syukran semuanya berjalan lancar walaupun banyak cabaran yang datang . Bermula dengan semua group members tak dapat berkumpul untuk siapkan paper work , then dengan incident pendrive 'tertukar' lagi , betul2 menguji kemampuan kami semalam . nama pun selalu buat kerja last minute , macam tu lah jadinya .

Kalau tak silap aku ,  untuk presentation sahaja , setiap subjek ada 1 . untuk MKT243 , presentation tentang chapter 1 . basically , kitorang memang tak tau apa pun tentang marketing that time . Tapi , belum cuba belum tau kan ? :) then we have assignment in interviewing company . kami interview company Eze Fashion , di outlet Jusco Bandaraya . MKT sahaja dah 2 kali present .

Untuk ACC116 , aku kena buat presentation bout costing calculation . At first , memang rasa susah nak buat tapi actually , senang tahap cipan sebenarnya . kesedaran agak lambat :P . heheh . Kitorang buat tentang Strawberries Dipped Chocolate , bermula dari ingredients in making , processes in making , then cost of raw material calculation , labour cost , overhead costing , lepas tu macam mana dapat total cost of production , total cost per unit , profit , selling price and selling price per unit . See , senang je kan ? Actually bila kita buat assignment ni , it help us to be more aware of finding the cost material of a product before we proceed on doing business . pengetahuan yang mampu menolong kita di masa hadapan :)

Next is ECO162 . Subject core bagi aku . banyak sangat curve and graph yang kena pro selama 4 bulan . Masuk chapter last , aku dah rasa nak pengsan . Chapter monopolist , monopolistic , oligopoly and so whatever tu . Chapter 7 if im not mistaken . Kitorang kena present dekat depan on how to sketch the curve step by step , and macam mana nak kira profit and loss a firm would be , then either it is short run or long run operation , and macam-macam lagi . Cabaran dia adalah di mana our lec tak puas hati dengan persediaan kami yang zero tu masa nak present . Sampai satu tahap , she grab all her books and walk away . That's how she end our class . Sedih kan ? teruk sangat ke class kami ? atau mungkin dia pressure ? Yela , dah nak kawin mesti macam2 ragam kan ? hihi ... Tapi kitorang tak berhenti terus . Kitorang proceed with the next sub topic presented by Nuqman . At least , we all ada effort untuk belajar walaupun lec anggap kitorang tak pernah prepare untuk class mereka . :(

CTU151 . kami belajar sendiri . Kami buat presentation untuk class , not only for lec . kami terangkan tajuk presentation kami supaya kawan-kawan faham apa yang kami faham . Kami kongsi setiap ilmu bersama . Di setiap hujung presentation , akan ada Q&A session . Dengan cara tu mudah lah nak faham kan ? Besides , dapat markah lebih kalau bertanya . hehehehe . class paling sempoi sepanjang semester . Tak tension . Tak stress . Tak sakit kepala . alhamdulillah (^_^)

Proceed to HKR111 . Subjek kokurikulum aku untuk dua semster bermula semester kedua dan ketiga . HKR belajar pasal ape ek ? Siapa tau ? ehem ehem . belajar pasal kawin lah ! Heheh . Belajar tentang cara memilih bakal pasangan , lepas tu , hukum hakam dalam situasi yang berlainan , dan semua yang berkaitan dengan nikah kahwin . Ala , benda ni kita memang dah pernah belajar masa sekolah kan ? Dalam muamalat munakahat tu . *aku belajar lebih detail masa darjah khas ! Siapa pernah masuk darjah khas ? Hi five sikit :P . Takde masalah untuk subjek ni . Oh ya , class ni bercampur dengan pelbagai course . course untuk group kami ada course business, banking, accounting, and masscom . But no worries , mereka sporting sangat . Setiap Rabu ada presentation . Dengan cara tu kami saling kenal mengenali . macam ni baru best , dapat ramai kawan :) Seronok dapat compete dengan course lain masa buat activity . hahahah . Class yang happening and enjoy . Plus , takde exam pun . Wow seronok ! :D

erk , rasanya dah cukup panjang aku membebel . Insyaallah kalau rajin aku akan membebel lagi di entry akan datang . BTW , malam ni ada test accounting . wish me best of luck guys (^_^) Insyaallah Allah permudahkan semuanya . Untuk BM111 2A-2D , gud luck . Buat yang terbaik . baca doa penerang hati banyak-banyak . Insyaallah mudah jawab paper nanti .

Wassalam .

Saturday, 1 September 2012

Teman Pengganti - Black ft Malique



Assalamualaikum .


Macam tajuk kat atas ni , aku nak story pasal lagu Teman Pengganti . Lagu ni betul-betul buat hati aku sayu . Mesti ramai dah dengar pasal lagu ni . Lagu ni bagi aku , yang terbaik dari malique . Bukan nak cakap lagu-lagu lain tak bagus , tapi lagu ni buat aku tak dapat tidur . Haha . kenapa eh ? Sebab , aku asyik nak dengar lagu dia je . Bila tak dengar , rasa tak best sangat . Tu yang sampai tak nak tidur tu . Haihhh . Over pulak .

Malique Too Phat , dulu aku tak minat dia sangat . Tapi sekarang , aku concern pasal dia tiba-tiba . Aku nak tau kenapa lagu ni macam ni . Sebab kebanyakkan lagu-lagu Malique semua mengisahkan sesuatu . Bukan nak buat cerita tapi as far as i know , ramai cakap Malique sakit . Betul ke ? 

Then kalau dia sakit , dia sakit apa ? Ada orang cakap dia sakit jantung . Dia rahsiakan penyakit dia dari Mellisa (pelakon Gol & Gincu) , kecintaan aka wife dia . Sakit yang lama dia rahsiakan . Sampai satu tahap , dia dapat rasa yang dia takkan dapat hidup lama bila dia asyik dapat mimpi atau visi yang dia nampak wife dia happy dengan seseorang .

Dia nampak semuanya tapi bukan dia yang berada disisi waktu tu . Means , bukan dia yang bahagia bersama Melissa dalam mimpi tu , tapi orang lain . Malique sangat LOW PROFILE . Lagu-lagu dia semua meletop walaupun dia tak muncul kat media . Langsung tak muncul . Sampaikan Jamal Abdillah sendiri cakap susah nak sampaikan lagu Maafkan Aku bila buat persembahan live tanpa kehadiran Malique .

Dia cakap , Malique tak nak muncul kalau takde urusan penting . Bagi aku , menyanyi tu kan profession dia sebagai retis ? Kenapa dia anggap kehadiran dia buat persembahan bersama J. Abdillah tak penting ? Mungkinkah dia sembunyikan sesuatu dari pengetahuan orang lain ? Lirik lagu tu , betul-betul kena dengan cara Malique sekarang .

Kepada peminat-peminat Malique , jangan marah laa aku tulis camni . Aku bukan nak jaga tepi kain sesiapa , ni cuma pendapat aku je . (^_^)

Apa-apa pun , aku doakan supaya Malique sihat sentiasa , dipanjangkan umur oleh Yang Maha Esa , dikurniakan kebahagiaan rumahtangga , karier sentiasa maju dan sentiasa dirahmati dan diberkati Allah .