Friday, 29 November 2013

My New Room!

Assalamualaikum.

Yeahhh baru je lepas kemas bilik! Akhirnya semester ni kami enam orang duduk rumah sewa bersama. Macam tak sangka je, macam mimpi je. Hahaha! Rumah setingkat 3 bilik. Syukur alhamdulillah. Tuan rumah ni Uncle Kumar namanya. Indian. He's such a busy person. Kitorang request nak betulkan kipas ruang tamu, baiki paip dapur and bersihkan semak samun depan dan belakang rumah dah seminggu dah. Janji hari ni esok pun belum tentu datang. Hmm. Sampaikan semua kitorang buat sendiri kecuali kipas. Hahaiii... masa first day sampai tu memang agak kotor la rumah ni. Kotor gila! Aku rasa renter sebelum ni tak pernah kemas rumah kot?

Bekas gula ke apa tah penuh dengan semut! Lepas tu rumah berbau kencing tikus. Ada la sekeluarga tikus masa kemas-kemas dulu berlari-lari ketakutan. Hmm. Lagi satu, ada segayung panties yang dah berbau masam dalam toilet masa mengemas. Hmm tak tau nak cakap lah? Macam pengotor ada juga. Pergi tinggalkan panties buat apa. Adess. Mengucap kengkawan aku masa tu haha. But lets forget about that.

Now aku nak tunjuk bilik aku. Bilik paling hujung dalam rumah ni. Dekat dapur. Ala bilik pembantu rumah gituu. Haha aku ni kira berani sikit la dari bebudak yang lain so ok why not biar aku je yang duduk kat bilik belakang. Lagipun bilik ni muat untuk sorang je.

And, lepas dah siap kemas semua, inilah jadinya bilik aku :)


Amacam? Hahaha... semua brg2 dalam bilik ni aku punya melainkan katil je... Huh uncle tu, nak minta dia provide rak pun susah. Last-last beli sendiri... Langsir pulak takde lagi. Balik JB nanti aku ambil satu langsir bawak Melaka hehe. 

Yes, semua warna biru! Hahaha. ^__^

Sunday, 24 November 2013

R.I.P HERO | Abam Iyo

Assalamualaikum.

Berita sedih yang aku terima hari ni bila Papa Hero update status pesbuk mengatakan Abam Iyo dah takde. :'(


8 tahun lepas, kita didedahkan dengan kisah seekor kucing yang dalam kesakitan selepas kedua kaki depannya dipotong individu tak berhati perut, kan? Apalah salah Iyo sampaikan orang tu sanggup buat Iyo macam tu! Erm... Tapi dengan izin Allah, dia ditolong oleh seorang lelaki berhati mulia iaitu PH :)

Terima kasih PH sebab jagakan Iyo dan sayang dia macam anak sendiri. Bukan Iyo je yang beruntung, banyak lagi haiwan-haiwan teraniaya yang mendapat perlindungan PH. Semoga Allah permudahkan segalanya untuk PH dan keluarga. Iyo pergi dalam keadaan dia tahu dirinya disayangi :)

Beberapa hari sebelum Iyo pergi, PH kata Iyo disahkan menghidap leukemia. Sedih baca status-status PH tentang Iyo. Aku mengharapkan Iyo akan kembali sihat. Bukan aku sorang tapi aku yakin ramai yang mendoakan dan mengharapkan perkara yang sama. Tapi Iyo pergi jua.

Miss you HERO
Aku tau apa perasaan PH dan keluarga sekarang. Sebab aku pun pernah kehilangan kucing kesayangan. Kucing aku tu, Minah nama dia. Baba kata dia sakit dekat sebulan. Tapi kat area tempat aku dulu takde vet. Jadi susah sikit la sebab aku sendiri pun tak tau kat mana ada klinik haiwan. Tapi sekarang dah ada dah. Dan hari tu sempat bawa Shrek (anak Minah) jumpa vet sebab kaki dia luka teruk. Berulat. Semua sebab bergaduh. Cuci luka dan bagi dia ubat tahan sakit je dah seratus lebih. Tapi takpe asalkan kaki dia sembuh.

Masa Minah pergi, aku ada kat rumah kedua aku, UiTM. Lepas sebulan baru aku balik. Masa balik tu memang terasa kehilangan sangat sebab dia dengan aku, kami rapat. :( Aku menangis sebab rindukan dia. Tapi adik aku kata, "Shrek dengan Nami kan ada. Kita jaga diorang baik-baik lepas ni kak."

Minah

Minah dengan anak-anak, Shrek & Nami
Sekarang Shrek dengan Nami dah besar, dah gemuk, dan dah tua. Hehe. Nami dah dua kali beranak. Yang pertama 6 ekor, tapi 3 ekor je hidup. Yang kedua ni, baru minggu lepas lahir, 7 ekor semua. Tapi sekor dah takde. Ada tak sesiapa tau kat mana nak mandulkan kucing? Baba dah bising sebab Nami tak habis-habis bunting. Huhu. Kalau ada yang tau area JB boleh bagitau? :)

Shrek
Nami
Insha Allah next entry aku akan letak cerita tentang anak-anak Nami. Hmm lepas ni mesti rindu diorang semua sebab kejap lagi aku dah balik Melaka.

Maaf sebab cerita dah out of topic. Apa-apa pun semoga PH dan keluarga tabah ye. Menangis baca komen-komen kat pesbuk. Semua sayangkan Iyo. PH jangan risau, PH tolong Iyo kat dunia Insha Allah Iyo akan tolong PH kat akhirat nanti. Allahu.



Friday, 22 November 2013

Tukar Lagi

Assalamualaikum.

Apa khabar? Aku bosan. Ya bosan. Minggu ni minggu terakhir cuti semester. Tak sabar kot nak mula semester baru. Tak sabar nak jumpa adik-adik junior yang mana tahu, bakal jadi pelapis Kelab Inspirasi nanti :) Dan aku tak sabar nak merasa duduk rumah sewa dengan kawan-kawan. Haha. Alhamdulillah ada rezeki dapat rumah kosong and tak perlu risau banyak benda sebab yang pastinya orang-orang yang aku kenal je akan tinggal serumah. Most of us adalah classmate. Ok tipu. Semua classmate. Havoc lah rumah tu nanti huahuahua.

Dan disebabkan bosan juga aku memulakan semua hobi lama aku iaitu menukar segala benda yang ada dalam blog ni termasuk url baru, nama baru, header baru. Sepatutnya tak boleh lah buat macam tu sebab bagi aku Nama Blog tu kira pengenalan kepada blog kita. Kalau asyik tukar je macam mana orang nak kenal blog kita kan? Sebab tu jangan tiru macam aku haha. Sebab tu lah blog aku tak pernah pun dikenali *sobsobs* walaupun sebenarnya aku dah mengabaikan blog aku di tahap kritikal heheh dan sebab tu jugaklah takde siapa nak datang menjenguk blog usang ni. Banyak sebab ok.

So here we go, header baru :


Kenapa Siapa Aku? 
a) sebab tumblr aku pun menggunakan nama yang sama : Siapa Aku. Jangan lupa follow tau.
b) sebab aku rasa nama tu unik. Orang nak kenal siapa pemilik blog tu dan orang tak tau pemilik blog tu pun masih dalam proses mencari diri dia yang sebenar. Awesome tak?
c) sebab nama tu pendek dan padat. 
d) sebab aku malas nak fikir nama lain. HaHaHa..!!! (sebab paling kukuh)

So ada komentarrrr? Oh yer, lepas ni nak buat shoutbox baru yang comel lagi santek. Stay tune okay. Lepas tu baru fikir nak buat apa dengan template ni. Tukar baru. Edit edit edit! 

Xoxo.

Monday, 21 October 2013

Some Call It Heaven. But I Call It Home.

Assalamualaikum.

Takde apa nak tulis sebenarnya hehe. Aku sendiri tak tahu kenapa mood nak berblogging semakin hari semakin menipis. Adakah kerana aku kehabisan bahan dan idea untuk menulis?? Mungkin juga. Atau mungkin aku dah tak minat nak menulis di sini lagi. Entahlah. Hmmm... Termenung sambil memikirkan keadaan diri...



By the way, setiap kali kawan-kawan aku mahu pun kawan-kawan abang dan adik aku datang rumah, mesti diorang akan kata rumah kami seperti syurga ^_^ syurga buah pelam dan buah kelapa muda wehehehe... Kalau nak rasa buah-buah ni boleh lah datang rumah :D

Thursday, 22 August 2013

Majlis Anugerah Dekan Dis2012 - Apr2013

Assalamualaikum .

Alhamdulillah , terima kasih untuk semua yang mendoakan kejayaan aku selama ni . Akhirnya tangan ini dapat mengenggam sijil Anugerah Dekan untuk kali kedua . Makin ramai classmates aku yang berjaya mendapat pointer 3.5 ke atas . Congratulations guys ! Keep up the good work yeah ! :)

Untuk classmates aku yang tak berjaya lagi tu , jangan sedih-sedih . Korang bukan tak berjaya , tapi belum berjaya . Berusahalah sehabis mungkin . Kalau boleh , aku berharap sangat kita semua dapat naik pentas sama-sama . Mungkin kedengaran agak mustahil , tapi mustahil bukan bermakna tak mungkin kan ? Kenapa tak ubah yang mustahil tu jadi kenyataan ? Seronok kei dapat naik pentas terima sijil . Korang tak nak merasa ke walaupun sekali ? ^_^"









Hihi seronok kan ? Ramai-ramai lepak sebaris hahahaa . Memang sebaris tu kelas kitorang je ada cerita dia . Wajah-wajah gembira apabila berjaya menyahut cabaran Dean's List . Harap-harap wajah-wajah ni jugaklah yang menghidupkan suasana di majlis anugerah dekan yang seterusnya . 


( Hanya mampu dapat 3.75 sahaja ! Syukur Alhamdulillah ! )


Wednesday, 31 July 2013

PR Assignment : 50% Done

Assalamualaikum .

Pejam celik pejam celik , hari ni dah sampai hari yang ke-21 kita berpuasa . Mesti ramai antara korang dah beli baju raya kan ? Sama ada tempah atau just beli yang ready made je senang . Hehe . Aku macam biasa lah , tak pernah tempah baju . Kecik-kecik dulu ada la , sekarang ni malas . Beli je yang dah siap kan banyak pilihan . Hehehe . Suka suka suka !

Okay sebenarnya aku excited sangat sekarang ni sebab 50% of group assignment for PR is done . Kali ni assignment yang diberi agak mencabar sebabnya kitorang kena cari one big private company and kami diarahkan untuk menemubual PR Manager company tersebut . PR stands for Public Relations ya in case if ada yang tak tau :) . Mula-mula tu memang kitorang rasa susah sangat nak set an appointment with the company sebab diorang semua bukan nak layan pun students like us , ye dok ? Dah beratus-ratus e-mail yang kitorang dah sent , ada yang reply tapi unfortunately PR Manager dia ada link dengan government , nak tak nak terpaksa reject and cari company lain . Memang kitorang bising gila lah kat lecturer , nak yang big company je , lepas tu PR Manager nya kena under company tu sendiri tak nak ada link dengan government , PR Manager untuk company government pun buat kerja PR jugak kan ? Huhu stressed !

Company first yang kitorang approach is PHB (Pelaburan Hartanah Berhad) . Tapi sayang sebab PR Manager ada link with government , then REJECTED . Next company is Sime Darby Berhad . Jujurlah aku cakap , Sime Darby macam racist sikit lah . Dia cakap dia tak terima mana-mana student luar yang nak interview company dia sebab diorang dah ada student sendiri yang akan buat semua tu . Sime Darby Nursing & Health Sciences College ke maksudnya ? Untunglah korang kan ! -_-" . Next is NSTP . Ha yang ni lagi sedih . Setiap kali call tak dilayan huhu . Orang yang angkat call tu pulak macam faham tak faham je apa yang kitorang cakap . Hampeh betul . Dua-dua REJECTED . Lepas tu aku try ETIQA Insurance & Takaful pulak , cuba minta tolong mak ngah mana tau dapat kan . Besides , mak ngah kan kerja kat situ . Tapi tu la , sampai ke hari ni takde feedback apa-apa dari ETIQA . Katanya PR Manager busy bulan puasa ni , banyak event nak handle . Hurmmm yolahhh tu ... Sebenarnya banyak lagi company lain , semua kena reject . Last-last dapat company PNB (Permodalan Nasional Berhad) . Ijat yang arrange dengan company ni . Dia minta tolong dengan atok sedara dia . Kiranya macam guna orang dalam . Tak kisahlah tu , janji settle bahagian interview . Yang lain-lain bila-bila masa boleh buat kan . Syukurrrrr .


TEKAN untuk TUMBESARAN

Tu dia , siap buat shooting lagi time interview . Haha . Yang ni wajib sebab nak dijadikan bukti yang kitorang dah buat assignment ni dengan jujur dan jayanya . Apa yang buat aku rasa seronok dengan assignment kali ni ialah untuk pertama kalinya aku keluar dari UiTM selepas 2 bulan terperap je kat sini . Dah 2 bulan aku tak balik rumah , dah 2 bulan aku tak merayap , dah 2 bulan aku jadi pelajar sepenuh masa hahaha . So kali ni dapat company kat KL , berjalan jauh sikitlah kita ~ Hehehe . 

Ouh yeah , one more thing , sekarang ni baru aku sedar kenapa lecturer suruh kitorang cari big company , tak nak company yang kecik-kecik . Aku perasan , setiap kali call diorang nak buat temujanji , diorang akan tanya students masscom ke ni ? Then bila cakap we all students business , ada yang tak puas hati , sampai cakap , "I tak faham . Setahu I masscom students je yang kena buat interview semua ni . You all business students pun belajar pasal PR ke ?" Aku rasa salah satu sebabnya supaya orang luar tak pandang rendah dengan students business . Memang geram bila ada yang mempertikaikan apa yang kitorang buat , seolah-olah apa yang kitorang belajar takde kena mengena dengan course kitorang .

Well hello , not only masscom students je yang belajar pasal selok belok kerja sebagai PR ni okay ? Harap jangan pandang rendah kami student business ni . Bila dapat interview company besar macam PHB ni , aku sendiri dah tak hairan dengan Sime Darby dan ETIQA Insurance & Takaful , sebabnya company diorang ni semua under PHB . Hahaha . :) Faham maksud aku ? *_*

Wednesday, 17 July 2013

I LOVE GIVEAWAY by www.nisakay.com

Assalamualaikum .


*Tekan BANNER laju-laju untuk JOIN*

Dah lama tak join giveaway dan dah lama tak menang mihmihmih ! (sebenarnya tak pernah menang pun -_-") . Mana tau ada rezeki aku bulan puasa ni kan , INSYAALLAH :)

Tarikh tutup penyertaan : 21 JULAI 2013 , 8.00 PM .

CEPAT SEBELUM TERLAMBAT ! 
NK buat giveaway ni seminggu je , SEMINGGU JE okay . >_<

Friday, 5 July 2013

Countdown To Ramadhan - INSPIRASI

Assalamualaikum .


Alhamdulillah . 6 hari lagi Ramadhan bakal menjelma . Hari pertama berpuasa nanti genaplah sebulan aku berada di UiTM Alor Gajah , Melaka . Itu bermakna dah sebulan jugaklah aku tak balik . Serious rindu giler kot dekat baba , abang , adik , dan kucing2 ku sekalian . 

Baiklah . Ada sedikit story yang nak di-mory-kan disini . Hehe hancusss bahasa aku kan ~ Biasalah dah lama tak berblogging memang cenggini . Okay back to story , semalam telah pun berlangsung satu event yang dijayakan oleh kelab Inspirasi bertempat di Dewan Syura Al-Mizan bersebelahan dengan Masjid Al-Hikmah , UiTM Alor Gajah . Nak tahu event apa ? Rugilah korang tak datang semalam . Aku cakap betul ni , sebab penceramah undangan kami kali ini bukan calang-calang orang tau .

'Countdown to Ramadhan' merupakan event ketiga kami untuk semester ni . Alang-alang Ramadhan pun semakin hampir , rugi pulak kalau kita tak manfaatkan peluang yang ada ni kan ? Sebenarnya event ni sebuah event ceramah tentang bulan Ramadhan . Event untuk kita tambah ilmu tentang bulan Ramadhan , apa yang boleh dan tak boleh dibuat semasa bulan Ramadhan , macam mana nak bersihkan hati dan sebagainya . Sangat bermanfaat tau uolss .

Penceramah yang kami undang untuk memeriahkan majlis merupakan seorang juara . Agak-agak juara apa ya ? Susah nak book beliau ni . Sepatutnya event kami berlangsung sehari sebelum semalam tapi disebabkan beliau sibuk maka kami pun terpaksalah anjakkan sehari dari tarikh sebenar . Tapi takpe , asalkan hajat tercapai ye tak ? hehehe . Beliau ialah Nor Adibah binti Rozain . Hah kenal tak ? Siapa yang pernah tengok rancangan Da'i kat TV3 mesti kenal kan ?

Da'i Nor Adibah Rozain
Ni nak ucapkan terima kasih banyak-banyak lah kat kak Adibah sebab sudi bersama-sama kami menjayakan event ni . Terima kasih ye kak Adibah ! Kalau korang nak tahu , kak Adibah datang dari Shah Alam nak bas ke Melaka sebelum Junid ( our Inspirasian ) ambil kak Adibah dekat Melaka Sentral . Dalam pukul 9 ceramah pun bermula . Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar walaupun masa kak Adibah on the way ke UiTM dia hampir-hampir accident . Semoga Allah sentiasa melindungi kak Adibah .

Agak-agak lepas ni kalau nak jemput kak Adibah datang lagi ke Melaka , akak sudi tak ? Hehehe . Pintu sentiasa terbuka untuk kak Adibah dan rakan-rakan lain kalau nak datang :) InsyaAllah . Boleh kita rapatkan ukhuwah bersama kan . Kami mengalu-alukan ^_^ . Kalau datang bukan kerana Inspirasi pun tak apa . Jangan risau .

Kak Adibah w/ Inspirasian

Tahniah untuk seluruh warga Inspirasi yang bertungkus lumus menjayakan event ni termasuk untuk aku jugak hahahah . Walaupun penat tapi kepuasan tu lebih utama . Bila event yang kita rancang berjaya , rasa seronok sangat-sangat . Congratulations to Farah Diyanah Farok as Project Manager @ Ketua Projek . It was really exciting ! A big thank you Ustaz Faisal , Wakjo , Wan & all Inspirasian for make it last night . Lepas ni ada lagi event kan korang ? Hehe ... 

Aku sayang Inspirasi . Sayang sangat-sangat . They're just like my family . Oppss , correction . They are my family here . Bila jauh dari keluarga , merekalah keluarga aku . Semoga Inspirasi terus maju dan teguh dalam menyebarkan dakwah Islam kepada seluruh umat Islam khususnya untuk warga UiTM Alor Gajah sendiri . 

Oh ya , sebelum terlupa . Kak Adibah cakap dia teringin sangat nak pergi event ICC (Islamic Clubs Convention) 2013 semester lepas tapi tak berkesempatan pulak . Mungkin untuk ICC yang berikutnya kak Adibah boleh join kami ^_^ .


Bagi sesiapa yang tak tahu ICC tu apa , meh sini aku bagitau . ICC 2013 @ Ijtimak Islamic Clubs Convention 2013 @ Ijtimak Persatuan Islam UiTM SeMalaysia ialah satu Program Islamik di mana semua ahli kelab Islam di seluruh UiTM berkumpul dan mengenal lebih rapat bagi mencapai objektif program bersama . Dan buat julung-julung kalinya , Kelab Inspirasi UiTM Melaka mencetuskan fenomena Islamic event dengan mengadakan ICC 2013 . Semua kelab @ persatuan Islam berkampung di UiTM Melaka okay . Tanyalah diorang , seronok tak event kami . Hehehe . 

Okay sampai sini je celoteh aku kali ni . Rasanya ni pun dah cukup panjang dah . Terima kasih banyak-banyak la pada yang sudi baca entry aku ni sampai habis . Lain kali jangan lupa datang lagi tau ^_^ .

Wednesday, 19 June 2013

Kesihatan Makin Merosot...

Assalamualaikum .

Aku rasa kesihatan aku agak merosot sekarang ni. Dah dua minggu aku tak boleh tidur. Biasanya kalau aku tak boleh tidur, aku tak akan tidur terus. Insomnia memang susah nak diubati ya? Hihi...

Tiap-tiap malam aku rasa nak menangis. sambil menaip ni pun aku dah terasa nak menangis. Tak tahulah kenapa... Aku takut bila malam semakin hampir, semakin mendekat... Aku takut takkan ada lagi hari esok untuk aku. Aku takut malam ini adalah malam terakhir aku.

Aku perasan sejak aku balik UiTM, tiap-tiap malam aku semput. Lagi-lagi bila nak tidur. Bila dah mula baring untuk tidur, masa itulah aku akan berperang dengan badan sendiri. Aku tak pernah dapat tidur dengan tenang. Pernah sekali, aku panjat katil double decker aku pukul 10 dengan harapan nak tidur awal tapi akhirnya lepas pukul 5.30 baru aku boleh tidur. Selama 7 jam setengah tu aku hanya baring, duduk untuk tarik nafas kemudian baring semula. Kemudian duduk semula dan baring setelah aku rasa oksigen dah memenuhi paru-paru aku.

Nak bagi mudah faham, bila baring nafas aku seolah-olah tersekat. Tak sampai ke paru-paru. Bila tak sampai, badan aku rasa tak selesa, dada aku rasa tertekan, dan aku amat terseksa dengan situasi tersebut. Selain tu, bila menguap pun sama. Pernah rasa menguap separuh jalan tak? haha... aku tak tau nak cakap macam mana. Kalau menguap, kita akan sedut oksigen kan? yeke teori aku ni? Hahaha... Macam aku, oksigen tak sampai.

Dada aku rasa macam kena hempap dengan benda berat setiap kali nak tarik nafas tapi tak sampai. Semput kan, biasalah... Aku letih dengan keadaan ni... Aku nak sihat macam dulu...

Here's To The Past | Part 2

- Ini entry jiwa jiwa -

Assalamualaikum 


So tepat pukul 12.00 AM , 11 April 2013 , aku pergi rumah dia . Aku sampai sana 45 minit lepas tu sebab ikut bandar . Agak penat actually sebab semalamnya aku baru je sampai JB . Barang-barang baru lepas siap dikemas . Hmm . Sambil drive , aku fikir , betul ke apa yang aku buat ni ?

But then tahu-tahu je aku dah sampai depan rumah dia . Haha funny lah . Aku still ingat jalan ke rumah dia . Lancar je perjalanan aku . Disebabkan aku nervous , so aku drive laju gila malam tu . Thank god nothing happen to me . Sampai je depan rumah dia , dia dah tunggu ...

Dia datang kat kereta and tegur aku , "Hai .. masuk lah . Mama ada kat dalam ," aku pun masuklah jumpa mama . Yeah . Aku panggil mama dia , mama . Dah terbiasa dulu . Hmmm . Bila aku datang rumah dia , rasa macam kembali ke masa silam . Dulu aku selalu datang sini ... Tapi 2 tahun kebelakangan ni aku tak pernah datang lagi . Definitely because aku kecewa . 


Mama tanya aku buat apa sekarang , belajar kat mana , sihat ke tak , macam-macam lah dia tanya . Bila aku bagitau mama yang aku belajar dekat UiTM Alor Gajah , then tiba-tiba mama cakap cucu dia pun belajar kat sana . Baru hari tu dorang pergi sana . Nampak tak yang dunia ni kecil je ? Tapi still , aku tak terserempak dengan dorang pun masa kat sana . Mungkin takde jodoh nak jumpa kat sana kot ...

After citcat dengan mama sekejap , dia ajak aku keluar . So now is the time to reveal the truth , i guess . Dia amik my car key and bawak aku pergi hutan bandar kat kulai . Kitorang lepak dalam kereta kat sana . Masa tu lah aku dengar apa yang aku nak dengar 2 tahun dulu . Benda yang aku rasa takkan pernah keluar dari mulut dia untuk aku . Tapi malam tu , aku dengar semuanya .

" You ingat tak last message you untuk I dulu ?"
"Tak pun . Kenapa ?"
"Seriously you tak ingat ?"
"Yupp . Cakaplah kenapa dengan text I tu ?"
"Takpelah kalau you tak ingat . I just don't want to remember it..."
"Why ? Did it hurt ?"
"A lot .. lepas I baca text you , nampak tak pokok kat depan tu ? Kat situ lah I excident . Lama I duduk kat hospital . Takde sape peduli , takde sape kisah nak datang tengok I ."
"You excident ? Cakaplah I text apa kat you sampai you macam tu sekali ..."
"You said , you hate me ... kenapalah I tak mati je kan ."


Aku diam .. Aku tak tau nak cakap apa . Kitorang berbual tapi masing-masing pandang keluar tingkap . Aku tak berani nak pandang dia huhu .. dan pertanyaan dia lepas tu buat aku berdebar-debar semacam ..

"You nak tau apa yang penting sangat yang I nak cakap dengan you ?"
"Yes of course I nak tau . So apa dia ?"
"I miss you ..."


Ya Allah macam nak gugur jantung aku dengar dia cakap macam tu ...

"You miss me ? Why me ?"
"Because I love you ... with all my heart . Yup , ni lah yang I nak bagitau you . I nak you tahu before terlambat . This is what I wanna tell you sampaikan tak boleh bagitau through the phone ."
"You love me ? since when you rasa you sayang I ? Sebelum ni .. tak macam tu pun ..."
"Since you hilang dari hidup I . But it doesn't matter right . You benci kan I ..."

Aku speechless lagi . Entahlah . Hati aku gembira sangat dengar dia cakap macam tu but in the same time aku tak tau nak percaya ke tak . He's a big liar ! Aku dah banyak kali percaya dia tapi dia musnahkan kepercayaan aku berkali-kali ....

Entahlah .. aku dah serik nak percayakan dia . Ya memang dia fikir aku bencikan dia sebab itu jugaklah apa yang aku beritahu diri aku sendiri . Tapi hakikatnya , aku masih sayangkan dia . Allah nak uji aku lagi agaknya . Bila aku dah boleh terima kenyataan dia bukan milik aku lagi , tiba-tiba semuanya berubah . Tiba-tiba dia datang balik dalam hidup aku .

Tiba-tiba dia kata , "I tau mesti susah you nak percaya semua ni . I dah lukakan hati you sangat-sangat dan sekarang hati you dah pun tertutup untuk I , even untuk mana-mana lelaki sekali pun .. kan ?"

Aku diam . Memang betul pun apa yang dia cakap . Agaknya dulu dia tak sedar dia dah sakitkan hati aku , agaknya baru sekarang dia sedar semua tu . Tapi dah terlambat dah kan ?


Dan aku , suddenly jadi emotional . Aku rasa nak menangis . Aku rasa ini semua hanya mimpi . Mana boleh aku jumpa dia lagi lepas dua tahun kami bawa haluan masing-masing . mana boleh aku dengar kata-kata cinta dan rindu dari dia sedangkan kami dah takde apa-apa . Mana boleh aku maafkan dia macam tu je .

"You tak tahu apa I rasa . Seriously you don't wanna know ."
"I tau apa you rasa . Jangan cakap macam tu . You percaya pada karma ? Karma dah datang pada I . I dah rasa sakit yang I beri pada you dulu ..."
"No you don't . You tak tahu apa I rasa bila you cari orang lain . Tak pernah pun you pikir pasal I kan ? You tahu ke apa I rasa bila I nampak gambar you dengan perempuan lain ? Dengan Lyssa ? You tahu ? Cakap dengan I apa rasanya ?"

See , this is what I mean . Aku tak boleh control dah .

Dia pulak yang speechless . Dia macam nak say something tapi tak terluah . Mungkin berat untuk diluahkan . Biarkanlah . Aku nak dia betul-betul tau apa yang aku rasa dulu . Sakit yang tak tertanggung . Kekecewaan yang menggunung . Biar dia tahu ..

"Sebab sayangkan you I pendam semuanya dalam hati . Pernah ke I tanya you apa hubungan you dengan perempuan-perempuan tu ? Kalau I tanya pun I just tanya 'siapa dia' dan you akan jawab 'kawan I' . Lepas tu I tak tanya apa-apa dah walaupun I dah mula curiga . Sebab cintakan you I pandang sebelah mata je semua kecurangan you pada I . Bodohkan I ?"

Terus dia pandang aku dengan pandangan serba salah . Awak , nak rasa serba salah sekarang pun tak berguna dah ... Semua dah terjadi . Ermmm . Lepas tu aku tanya , dah tak contact dengan Lyssa lagi ke ? Saje nak korek-korek rahsia huhuuu ... perempuan yang rampas dia dari aku , gila kau tak nak tau .

"Tak . Dah setahun lebih I tak contact dengan dia ." Senyap . "Dia tinggalkan I straight after dia tahu ..."
"Tahu apa ? You ada perempuan lain selain dia pulak ke ?"
"Taklah . I ... I ermmm ... I sakit . Hidup I tak lama dah . Sebab tu I nak minta maaf dengan you . I cari semula orang-orang yang I sakitkan hati nya dulu . I takut tak sempat ..."

Aku dah bungkam . Ya Allah . Ujian apa lagi ni ..

Bersambung ...

Monday, 10 June 2013

Kesempurnaan

Assalamualaikum . (^_^)

AraaMyra :
Saya tau awak tak sempurna . Tapi , siapa yang sempurna ? Saya juga tak sempurna . Walau apa pun kekurangan dalam diri kita , sentiasa ingat kita juga ada kelebihan . Kekurangan kita mungkin kelebihan bagi orang lain dan kelebihan kita mungkin kekurangan bagi orang lain . kerana itulah kita sebagai manusia secara fitrahnya akan saling melengkapi apabila bersama . Setiap insan dilahirkan dengan sesuatu yang tidak ada pada orang lain . Ya , kita UNIK . Takkan ada orang lain yang boleh meniru dan menjadi diri kita sebaik kita menjadi diri kita sendiri . Kita dikurniakan bakat dan keistimewaan yang tersendiri . Jadi gunakanlah kurniaan Ilahi dengan sebaik mungkin . Setiap bakat dan keistimewaan boleh menutup setiap kekurangan yang terlihat . Mengapa mahu menjadi orang lain sedangkan diri kita cukup apa adanya ? Ada kelebihan yang dapat menutup kekurangan , ada bakat dan keistimewaan yang orang lain tak ada . Masih belum cukup untuk kita mengucapkan syukur kepada Maha Pencipta ? Kita dijadikan cukup indah kerana manusia itu makhluk yang paling sempurna , tetapi tiada manusia yang sempurna melainkan Allah . 


Thursday, 6 June 2013

Aku dan Result

Assalamualaikum .

Sebenarnya ini entry tertunda hehe . Dah terperuk kat draft sejak result semester 3 aku keluar lagi . Lama dah . Berkurun kot . Kemalasan untuk menghupdate entry memang dah berada di tahap yang agak kritikal sekarang ni . Aku pun tak tau la kenapa ? Memang mood swing betul la . Heheh . Okey-okey . Panggilan UiTM dah semakin hampir sekarang . Hidup aku akan kembali semula menjadi seorang pelajar pada hari Ahad ni . Okey sebenarnya kalau ikut kalendar betul-betul hari Isnin tapi ... ah suka hati aku la . Wekkss !!

Masuk semester ke-4 , tak banyak benda yang berubah :) . Ada la beberapa perubahan yang aku dapat rasa tapi sikit je . Firstly , pointer aku . Herk ! Pointer memang berubah setiap sem pun kan ? Ada ke yang tak berubah langsung ? LOL . New semester , new pointer okay ?? So , pointer yang agak mengembangkan otot-otot hidung ini bila sekali lagi aku dapat Dean's List . hehehehehe . Syukur alhamdulillah . Naik pentas lagi kite sem ni erk . Nak sangat tengok sahabat-sahabat aku naik pentas sama-sama . Harap-harap sem baru ni kitorang dapat la naik pentas sampai runtuh pentas tu pun takpe okey haha .

Aku harap , akan ada Dean's List yang ketiga untuk aku semester ni . Amin . ^_^


Kali ni aku tak dapat kolej . Well , nak kecewa tapi salah sendiri jugak . Yang aku boleh terlupa nak mohon kolej tu kenapa ? Hahai . Terpaksalah aku duduk luar . Tun Fatimah dah tak nak aku lagi agaknya . Al-maklumlah dapat penghuni yang pemalas nak ikut aktiviti kolej macam aku ni . Teruk tak teruk ? Hahaha . Takpe , NR ni macam survivor sikit bagi aku . Kawan-kawan takde , pastu apa apa hal kalau sakit nak menapak tu memang jauh , pastu tak tau penerimaan housemate baru nanti macam mana , blablabla ... 

Apa-apa pun aku tak sabar nak balik Melaka . :) 

Thursday, 11 April 2013

TIPS | Semasa Study

Assalamualaikum .


Study study study ! Hehe . mentang-mentang aku tengah cuti sem makin seronok pulak update entry pasal study ni . Nak kasi korang jeles muahahaha . Jom tengok apa tips kali ni . Harap-harap membantu korang okey (^_^)

TEKNIK BELAJAR

1. Menggariskan / mewarnakan fakta-fakta penting


Macam tak biasa pulak buat nota kan ? Dah nama pun nota , kena lah ringkas dan fakta belaka . Baru lah senang korang nak bezakan mana yang penting mana yang tak penting . Nota akan jadi amat-amat berguna di saat-saat akhir sebelum peperiksaan nanti . Buat lah awal-awal ye !

2. Tulis sebanyak mungkin untuk tujuan menghafal

Kalau nak senang dan mudah menghafal serta mengingat , apa kata korang tulis benda tu banyak kali atas kertas . Tulis lah sebanyak mana pun sampai korang yakin yang korang boleh ingat . Aku selalu buat macam ni sebab amat membantu . Cubalah mana tau berguna juga untuk korang kan .

3. Catat dan buat kesimpulan


Mohon beri perhatian dalam kelas supaya senang korang nak catat apa-apa maklumat penting yang keluar dari mulut lecturer atau pun cikgu korang . Kadang-kadang pengetahuan mereka takde yang dalam buku so kita kena peka . Aku suka conteng-conteng tepi nota aku bila lecturer membebel , kalau rasa penting aku catat . Lepas tu nak buat lagi mudah faham , buat lah kesimpulan melalui gambarajah . Buat cantik-cantik . Kalau ada anak panah tu buat lah kaler-kaler supaya senang nak ingat . Bila kita mudah buat gambarajah tu maknanya kita dah faham ! Senang kan ?

4. Membaca satu topik berulang-ulang kali


Ada certain subjek yang susah , amat sesuai la korang gunakan teknik ke-4 ni . Selagi korang tak faham selagi tu lah korang stay kat topik tu . Jangan main tipu lak terus langkau pi topik lain . Baca berulang kali sampai korang faham betul-betul . Kalau bosan nak baca berulang kali , gunakan lah kekreativitian korang tu . Contohnya , relate kan sesuatu topik tu dengan keadaan semasa . 

5. Mencari semua makna perkataan yang sukar difahami


Makin tinggi kita belajar , makin banyak terms yang kita tahu . Walaupun kita tahu terms tu , tapi tak semestinya kita tahu makna terms tu kan . Di situ lah gunanya google ! Muahaha . Kamus pun boleh je . Setiap kali korang jumpa perkataan atau terms yang korang tak faham , highlight kan terus , lepas tu cari maksud dia . Dah cari jangan lupa conteng tepi dia apa maksudnya . Karang terlupa lagi , kena cari lagi sekali . Tak ke leceh camtu ?

6. Manfaatkan masa dan tenaga untuk hasil yang maksimum


Tak guna kalau korang praktikkan macam-macam cara untuk belajar kalau teknik belajar korang tu ditemani oleh unsur-unsur malas , sambil lewa , melepaskan batuk di tangga atau pun lain-lain unsur negatif sebab ianya hanya akan membuang masa korang je ! Masa itu emas , betul ? Jadi manfaatkanlah masa dan tenaga korang dengan sebaik-baiknya . Lepas tu nak rehat , rehat puas-puas . Bila kita buat sesuatu perkara , kita kena beri komitmen 100% okay . :)

TEKNIK MENGHAFAL

1. Pilih waktu yang sesuai iaitu ketika fikiran masih segar dan tidak berkecamuk dengan apa-apa masalah .

2. Menghafal dalam suasana tenang tanpa gangguan luar .

3. Menghafal berulang-ulang kali sehingga benar-benar ingat . Sekiranya pelajaran yang dihafal itu adalah al-Quran , pastikan korang mengulang-ulang ayat yang dibaca sebanyak 5 kali di peringkat permulaan . Apabila semua ayat telah dibaca sebanyak 5 kali , ulang semula hafalan dari ayat yang pertama hingga ayat yang terakhir beberapa kali . Bila korang dah ingat dan hafal , jangan tinggalkannya dalam jarak yang lama sebab boleh menyebabkan korang lupa semula apa yang korang hafal .

4. Gunakan semua pancaindera .

5. Jangan menghafal hanya menggunakan mata dan hati semata-mata kerana ini akan membuatkan korang lambat ingat dan cepat lupa .

6. Di samping melihat apa yang korang hafal , korang hendaklah menyebut dengan lidah , mendengar apa yang disebut dan menulisnya di atas kertas berulang-ulang kali .

7. Hafal point-point penting sahaja .

8. Cuba mengingat gambarajah atau carta .

9. Cuba cari teman untuk berlawan hafal . Korang boleh buat soal jawab dengan teman tersebut kerana ini dapat membantu korang mengingati dan menghafal dengan cepat dan dapat bertahan lama .

Tips  | Sebelum Study

Tired Of Everything