Thursday, 11 April 2013

TIPS | Semasa Study

Assalamualaikum .


Study study study ! Hehe . mentang-mentang aku tengah cuti sem makin seronok pulak update entry pasal study ni . Nak kasi korang jeles muahahaha . Jom tengok apa tips kali ni . Harap-harap membantu korang okey (^_^)

TEKNIK BELAJAR

1. Menggariskan / mewarnakan fakta-fakta penting


Macam tak biasa pulak buat nota kan ? Dah nama pun nota , kena lah ringkas dan fakta belaka . Baru lah senang korang nak bezakan mana yang penting mana yang tak penting . Nota akan jadi amat-amat berguna di saat-saat akhir sebelum peperiksaan nanti . Buat lah awal-awal ye !

2. Tulis sebanyak mungkin untuk tujuan menghafal

Kalau nak senang dan mudah menghafal serta mengingat , apa kata korang tulis benda tu banyak kali atas kertas . Tulis lah sebanyak mana pun sampai korang yakin yang korang boleh ingat . Aku selalu buat macam ni sebab amat membantu . Cubalah mana tau berguna juga untuk korang kan .

3. Catat dan buat kesimpulan


Mohon beri perhatian dalam kelas supaya senang korang nak catat apa-apa maklumat penting yang keluar dari mulut lecturer atau pun cikgu korang . Kadang-kadang pengetahuan mereka takde yang dalam buku so kita kena peka . Aku suka conteng-conteng tepi nota aku bila lecturer membebel , kalau rasa penting aku catat . Lepas tu nak buat lagi mudah faham , buat lah kesimpulan melalui gambarajah . Buat cantik-cantik . Kalau ada anak panah tu buat lah kaler-kaler supaya senang nak ingat . Bila kita mudah buat gambarajah tu maknanya kita dah faham ! Senang kan ?

4. Membaca satu topik berulang-ulang kali


Ada certain subjek yang susah , amat sesuai la korang gunakan teknik ke-4 ni . Selagi korang tak faham selagi tu lah korang stay kat topik tu . Jangan main tipu lak terus langkau pi topik lain . Baca berulang kali sampai korang faham betul-betul . Kalau bosan nak baca berulang kali , gunakan lah kekreativitian korang tu . Contohnya , relate kan sesuatu topik tu dengan keadaan semasa . 

5. Mencari semua makna perkataan yang sukar difahami


Makin tinggi kita belajar , makin banyak terms yang kita tahu . Walaupun kita tahu terms tu , tapi tak semestinya kita tahu makna terms tu kan . Di situ lah gunanya google ! Muahaha . Kamus pun boleh je . Setiap kali korang jumpa perkataan atau terms yang korang tak faham , highlight kan terus , lepas tu cari maksud dia . Dah cari jangan lupa conteng tepi dia apa maksudnya . Karang terlupa lagi , kena cari lagi sekali . Tak ke leceh camtu ?

6. Manfaatkan masa dan tenaga untuk hasil yang maksimum


Tak guna kalau korang praktikkan macam-macam cara untuk belajar kalau teknik belajar korang tu ditemani oleh unsur-unsur malas , sambil lewa , melepaskan batuk di tangga atau pun lain-lain unsur negatif sebab ianya hanya akan membuang masa korang je ! Masa itu emas , betul ? Jadi manfaatkanlah masa dan tenaga korang dengan sebaik-baiknya . Lepas tu nak rehat , rehat puas-puas . Bila kita buat sesuatu perkara , kita kena beri komitmen 100% okay . :)

TEKNIK MENGHAFAL

1. Pilih waktu yang sesuai iaitu ketika fikiran masih segar dan tidak berkecamuk dengan apa-apa masalah .

2. Menghafal dalam suasana tenang tanpa gangguan luar .

3. Menghafal berulang-ulang kali sehingga benar-benar ingat . Sekiranya pelajaran yang dihafal itu adalah al-Quran , pastikan korang mengulang-ulang ayat yang dibaca sebanyak 5 kali di peringkat permulaan . Apabila semua ayat telah dibaca sebanyak 5 kali , ulang semula hafalan dari ayat yang pertama hingga ayat yang terakhir beberapa kali . Bila korang dah ingat dan hafal , jangan tinggalkannya dalam jarak yang lama sebab boleh menyebabkan korang lupa semula apa yang korang hafal .

4. Gunakan semua pancaindera .

5. Jangan menghafal hanya menggunakan mata dan hati semata-mata kerana ini akan membuatkan korang lambat ingat dan cepat lupa .

6. Di samping melihat apa yang korang hafal , korang hendaklah menyebut dengan lidah , mendengar apa yang disebut dan menulisnya di atas kertas berulang-ulang kali .

7. Hafal point-point penting sahaja .

8. Cuba mengingat gambarajah atau carta .

9. Cuba cari teman untuk berlawan hafal . Korang boleh buat soal jawab dengan teman tersebut kerana ini dapat membantu korang mengingati dan menghafal dengan cepat dan dapat bertahan lama .

Tips  | Sebelum Study

Tired Of Everything

















Here's To The Past | Part 1

- Ini entry jiwa jiwa -

Assalamualaikum .


Bismillahirrahmanirrahim . Hari ni aku nak story pasal dia . Tapi jujur , aku tak tahu nak mulakan dari mana . Aku confuse dengan segala-galanya . Confuse dengan diri aku , perasaan aku , keadaan yang berlaku dan macam-macam lagi . Aku baru je balik JB Selasa lepas . Tapi semalam aku dah jumpa dia . Yes aku jumpa dia . Tak sangka kan . 


Ingat tak on my birthday hari tu , aku post pasal benda ni . So the day after Ude bagitau aku pasal dia , aku terus call Ude nak dengar dari mulut dia sendiri . And masa aku call Ude tu la , tiba-tiba Ude bagi phone dia kat someone . Yup , someone yang aku tak harap untuk dengar suara dia masa tu sebab aku tak bersedia . Tapi nak tak nak , aku bercakap jugak dengan dia . Dia tanya aku kat mana ? Dia nak datang jumpa aku sebab ada benda yang dia nak bagitau aku . Penting sangat sebab tu tak boleh bagitau through the phone . Aku pulak cakap , aku tak nak jumpa dia . Sebab aku benci dia . Keadaan senyap untuk beberapa minit sebelum aku dengar dia tarik nafas dalam-dalam dan hembus dengan perlahan seolah-olah apa yang dia dengar tu merupakan hukuman mati untuk dia . Aku diam . Aku sedih ... Dah lama tak dengar suara dia ...


Then aku suruh dia bagi phone kat Ude balik . Aku marah Ude . Kenapa bagi phone kat dia ? Aku tak bersedia . Jantung aku macam nak tercabut . Because when I hear his voice , my heart beats fast . Hampir dua tahun aku cuba melupakan dia dan tiba-tiba dia muncul balik . Then Ude mintak maaf . Ude cakap dia yang nak sangat cakap dan dengar suara aku . Aku diam lagi . 


Lepas peristiwa tu , berhari-hari aku cuba lupakan suara dia , lupakan dia . Aku tak nak tewas sekali lagi . Cukuplah dulu aku menangis kerana dia . Cukuplah . Aku tak nak penderitaan yang terpaksa aku telan semata-mata untuk mencintai dia kembali menghantui hidup aku . Aku berusaha keras untuk lupakan dia . Tapi bila sampai JB , aku seolah-olah hilang pertimbangan . Dia ada kat JB , aku pulak baru sampai JB . Tiba-tiba hati aku tergerak nak contact dia . Bur I don't have his number . So aku mintak kat Ude . Tapi Ude macam nak tak nak je bagi kat aku . Aku cakap kat Ude , kalau kau tak nak bagi cakap je la aku tak paksa pun . Aku cuma nak tau sangat apa benda penting yang dia nak bagitau aku tu je .


Esok pagi Ude mesej aku nombor dia . Aku berdebar-debar bila dah ada nombor dia . Nak contact ke tak ? Serba salah jadinya . Last-last , aku type satu perkataan , "Dom eh ?" . Dah type aku tak tahu nak send ke tak . Aku pejam mata . Jari aku terus tekan-tekan keypad hand phone . Sedar-sedar je aku dah sent kat dia . Haha . Beraninya aku . rasa nak pengsan pun ada jugak . Bukan ke aku benci dia ? Tapi takpe la , aku berhak untuk tahu segala-galanya yang perlu aku tahu , kan ? So aku tunggu dia reply . Tapi dia tak reply .


Aku pun cakap kat diri sendiri , takpe lah . Maybe takde apa yang dia nak cakap sebenarnya . Maybe dia cuma buat kerja bodoh , saja-saja nak jumpa aku . So aku pun padam nombor dia . Tak nak berharap lagi .  Tapi tiba-tiba malam tu dia call aku . 

"Assalamualaikum . Who's this ?" dia tanya aku ...

Aku jawab , "Waalaikumusalam . It's me ."

Aku saja tak nak bagitau nama aku . Just nak tengok sejauh mana dia kata dia tak pernah lupakan aku . Lepas tu aku dengar dia cakap , "Oh hai . It has been a long time right ?"

Then kami sembang-sembang tapi tak lama . Just sempat tanya khabar je . Tiba-tiba line terputus . Aku pandang hand phone aku lama . Macam tak percaya yang aku berbual dengan dia ? Bukan ke aku benci dia ? Haihh bingung dengan perasaan sendiri !

Tak lama lepas tu dia call balik . Kali ni dia cakap , dia nak jumpa aku malam tu jugak sebab esok dia dah takde . Aku terkejut . Nak jumpa dia ? Memang tak lah kan . Aku takut aku tak dapat nak kawal perasaan aku bila jumpa dia lagi . Aku takut aku lupakan macam tu je apa yang dia dah buat kat aku selama ni bila aku jumpa dia . Hmmm .

Tapi tu la . Setiap kali hati aku dah buat keputusan , minda aku selalu tak sehaluan . Aku akan buat sebaliknya . Tau-tau je aku dah drive ke sana . Kenapa dengan aku eh ? Seolah-olah tak tetap pendirian . aku pun tak faham la . Yang aku tau , dia mampu buat aku jadi serba tak kena . Hanya dia yang mampu buat aku jadi macam ni . :|

Nak tau ke apa yang berlaku bila aku jumpa dia ? Nanti aku sambung dalam part 2 ok . 

Wednesday, 10 April 2013

TIPS | Sebelum Study

Assalamualaikum


Siapa masih belajar angkat tangan ! Okey kalau korang angkat tangan maknanya korang dah masuk ke tempat yang betul . Hehe . Hari ni aku nak share tips untuk sesiapa yang bergelar pelajar & masih belajar . Tips untuk hari ni ialah langkah-langkah yang perlu diambil sebelum belajar ! Menarik tak ? :)

Ada 5 perkara yang kita perlu perhatikan sebelum sesi belajar bermula . Jom semak sama-sama !

1. Memilih masa yang sesuai 


Ini bergantung kepada individu ye . Takde formula khusus yang boleh korang jadikan panduan tetap . Ia mestilah berdasarkan kesesuaian . Kalau ikut cara aku , aku akan belajar pada waktu pagi dan tengah malam . Waktu petang , memang aku takkan bukak buku langsung kecuali kalau ada kelas hehehe . Nak buat revision ke , nak buat assignment ke , aku akan buat antara dua waktu tu . Aku selalu ada kelas pagi dan petang so waktu malam lah yang paling ideal untuk aku belajar kan ? Tapi berdasarkan kajian , waktu pagi adalah waktu yang paling baik untuk belajar .

2. Memilih subjek yang sesuai dengan masa yang teratur


Contohnya korang buatlah jadual , belajar subjek susah pada waktu pagi dan subjek ringan pada waktu malam atau pun sebaliknya . Jangan belajar semua subjek sekali gus pulak sebab otak kita bukan robot yang boleh masuk semua benda sekali gus . Biar kita belajar sikit-sikit tapi masuk kat kepala daripada belajar semua sekali tapi satu apa pun tak melekat . Betul tak ? Aku akan belajar subjek yang perlukan aku membaca dan menghafal pada waktu pagi sebab pagi-pagi otak kita fresh lagi . Bila dah petang otak kita akan penat dan cepat letih serta lesu . Untuk subjek kira-kira pulak , aku suka buat waktu malam hingga ke tengah malam . Tapi sebelum tidur , aku akan cuba baca & hafal topic yang tak terlalu berat supaya esok pagi otak aku dah berisi sikit . Takde la kosong je kan ! 

3. Memilih tempat belajar yang baik dan selesa


Jauhi dari belajar sambil berbaring atas katil atau pun atas sofa . Sebab ? Nanti korang mengantuk ! Elok je niat nak study , tapi bila baring pap ! terus tertidur . So elakkan ok ! Korang boleh ubah selera belajar korang dengan belajar kat tempat yang dapat berikan ketenangan , hilangkan mengantuk atau pun berikan korang semangat baru . Contohnya korang belajar lah dekat masjid ke , taman ke , kat tepi padang bola ke . Alang-alang belajar tu boleh cuci mata sikit . Ecehh ! Haha . Selain tu , korang boleh belajar sambil berdiri atau pun berjalan . Cuba apply cara ni bila korang mengantuk . InsyaAllah hilang rasa mengantuk tu .

4. Belajar dalam keadaan berwudhu


Kita nak belajar kan ? Kita nak hati kita tenang semasa belajar kan ? Jadi cara paling baik , ambillah wudhu sebelum mula belajar . Selain tu , carilah tempat dan persekitaran yang bersih dan nyaman supaya takde gangguan semasa kita sibuk belajar .

5. Mulakan belajar dengan membaca doa


Yang ini paling senang kan ? Jangan kan belajar , nak buat apa pun , sentiasalah ucapkan bismillaahirrahmaanirrahiim .

Jadi apa tunggu lagi ? 
Belajar rajin-rajin tau . 
Jangan malas-malas okay .

Tips | Semasa Study


Friday, 5 April 2013

Freebies | Home , Older , Newer Button

Assalamualaikum .

Amboi laju je tekan dan masuk blog aku ye .
Mentang-mentang nak bagi benda free kan .
Kalau tak takde sape sudi menjenguk blog picisan aku nih haha .

Sakit bahu dan tengkuk aku mengadap screen komputer ni semata-mata nak siapkan freebies untuk korang .
Ha baik tak aku ? Haruslah baik . Kalau tak korang diharamkan amik freebies ni !
Cehh mengugut doe aku haha .
Okay okay jangan la marah-marah . aku gurau jee laaa !

Klik setiap button untuk dapatkan URL okey !








Puas hati tak ? Harhar yela memang tak lawa mana pun kalau nak dibandingkan dengan korang punya . So korang pilih lah mana-mana warna yang berkenan di hati . Kalau tak suka dan tak berkenan , korang takde dalam senarai okay ! Muahaha !