Wednesday, 31 July 2013

PR Assignment : 50% Done

Assalamualaikum .

Pejam celik pejam celik , hari ni dah sampai hari yang ke-21 kita berpuasa . Mesti ramai antara korang dah beli baju raya kan ? Sama ada tempah atau just beli yang ready made je senang . Hehe . Aku macam biasa lah , tak pernah tempah baju . Kecik-kecik dulu ada la , sekarang ni malas . Beli je yang dah siap kan banyak pilihan . Hehehe . Suka suka suka !

Okay sebenarnya aku excited sangat sekarang ni sebab 50% of group assignment for PR is done . Kali ni assignment yang diberi agak mencabar sebabnya kitorang kena cari one big private company and kami diarahkan untuk menemubual PR Manager company tersebut . PR stands for Public Relations ya in case if ada yang tak tau :) . Mula-mula tu memang kitorang rasa susah sangat nak set an appointment with the company sebab diorang semua bukan nak layan pun students like us , ye dok ? Dah beratus-ratus e-mail yang kitorang dah sent , ada yang reply tapi unfortunately PR Manager dia ada link dengan government , nak tak nak terpaksa reject and cari company lain . Memang kitorang bising gila lah kat lecturer , nak yang big company je , lepas tu PR Manager nya kena under company tu sendiri tak nak ada link dengan government , PR Manager untuk company government pun buat kerja PR jugak kan ? Huhu stressed !

Company first yang kitorang approach is PHB (Pelaburan Hartanah Berhad) . Tapi sayang sebab PR Manager ada link with government , then REJECTED . Next company is Sime Darby Berhad . Jujurlah aku cakap , Sime Darby macam racist sikit lah . Dia cakap dia tak terima mana-mana student luar yang nak interview company dia sebab diorang dah ada student sendiri yang akan buat semua tu . Sime Darby Nursing & Health Sciences College ke maksudnya ? Untunglah korang kan ! -_-" . Next is NSTP . Ha yang ni lagi sedih . Setiap kali call tak dilayan huhu . Orang yang angkat call tu pulak macam faham tak faham je apa yang kitorang cakap . Hampeh betul . Dua-dua REJECTED . Lepas tu aku try ETIQA Insurance & Takaful pulak , cuba minta tolong mak ngah mana tau dapat kan . Besides , mak ngah kan kerja kat situ . Tapi tu la , sampai ke hari ni takde feedback apa-apa dari ETIQA . Katanya PR Manager busy bulan puasa ni , banyak event nak handle . Hurmmm yolahhh tu ... Sebenarnya banyak lagi company lain , semua kena reject . Last-last dapat company PNB (Permodalan Nasional Berhad) . Ijat yang arrange dengan company ni . Dia minta tolong dengan atok sedara dia . Kiranya macam guna orang dalam . Tak kisahlah tu , janji settle bahagian interview . Yang lain-lain bila-bila masa boleh buat kan . Syukurrrrr .


TEKAN untuk TUMBESARAN

Tu dia , siap buat shooting lagi time interview . Haha . Yang ni wajib sebab nak dijadikan bukti yang kitorang dah buat assignment ni dengan jujur dan jayanya . Apa yang buat aku rasa seronok dengan assignment kali ni ialah untuk pertama kalinya aku keluar dari UiTM selepas 2 bulan terperap je kat sini . Dah 2 bulan aku tak balik rumah , dah 2 bulan aku tak merayap , dah 2 bulan aku jadi pelajar sepenuh masa hahaha . So kali ni dapat company kat KL , berjalan jauh sikitlah kita ~ Hehehe . 

Ouh yeah , one more thing , sekarang ni baru aku sedar kenapa lecturer suruh kitorang cari big company , tak nak company yang kecik-kecik . Aku perasan , setiap kali call diorang nak buat temujanji , diorang akan tanya students masscom ke ni ? Then bila cakap we all students business , ada yang tak puas hati , sampai cakap , "I tak faham . Setahu I masscom students je yang kena buat interview semua ni . You all business students pun belajar pasal PR ke ?" Aku rasa salah satu sebabnya supaya orang luar tak pandang rendah dengan students business . Memang geram bila ada yang mempertikaikan apa yang kitorang buat , seolah-olah apa yang kitorang belajar takde kena mengena dengan course kitorang .

Well hello , not only masscom students je yang belajar pasal selok belok kerja sebagai PR ni okay ? Harap jangan pandang rendah kami student business ni . Bila dapat interview company besar macam PHB ni , aku sendiri dah tak hairan dengan Sime Darby dan ETIQA Insurance & Takaful , sebabnya company diorang ni semua under PHB . Hahaha . :) Faham maksud aku ? *_*

Wednesday, 17 July 2013

I LOVE GIVEAWAY by www.nisakay.com

Assalamualaikum .


*Tekan BANNER laju-laju untuk JOIN*

Dah lama tak join giveaway dan dah lama tak menang mihmihmih ! (sebenarnya tak pernah menang pun -_-") . Mana tau ada rezeki aku bulan puasa ni kan , INSYAALLAH :)

Tarikh tutup penyertaan : 21 JULAI 2013 , 8.00 PM .

CEPAT SEBELUM TERLAMBAT ! 
NK buat giveaway ni seminggu je , SEMINGGU JE okay . >_<

Friday, 5 July 2013

Countdown To Ramadhan - INSPIRASI

Assalamualaikum .


Alhamdulillah . 6 hari lagi Ramadhan bakal menjelma . Hari pertama berpuasa nanti genaplah sebulan aku berada di UiTM Alor Gajah , Melaka . Itu bermakna dah sebulan jugaklah aku tak balik . Serious rindu giler kot dekat baba , abang , adik , dan kucing2 ku sekalian . 

Baiklah . Ada sedikit story yang nak di-mory-kan disini . Hehe hancusss bahasa aku kan ~ Biasalah dah lama tak berblogging memang cenggini . Okay back to story , semalam telah pun berlangsung satu event yang dijayakan oleh kelab Inspirasi bertempat di Dewan Syura Al-Mizan bersebelahan dengan Masjid Al-Hikmah , UiTM Alor Gajah . Nak tahu event apa ? Rugilah korang tak datang semalam . Aku cakap betul ni , sebab penceramah undangan kami kali ini bukan calang-calang orang tau .

'Countdown to Ramadhan' merupakan event ketiga kami untuk semester ni . Alang-alang Ramadhan pun semakin hampir , rugi pulak kalau kita tak manfaatkan peluang yang ada ni kan ? Sebenarnya event ni sebuah event ceramah tentang bulan Ramadhan . Event untuk kita tambah ilmu tentang bulan Ramadhan , apa yang boleh dan tak boleh dibuat semasa bulan Ramadhan , macam mana nak bersihkan hati dan sebagainya . Sangat bermanfaat tau uolss .

Penceramah yang kami undang untuk memeriahkan majlis merupakan seorang juara . Agak-agak juara apa ya ? Susah nak book beliau ni . Sepatutnya event kami berlangsung sehari sebelum semalam tapi disebabkan beliau sibuk maka kami pun terpaksalah anjakkan sehari dari tarikh sebenar . Tapi takpe , asalkan hajat tercapai ye tak ? hehehe . Beliau ialah Nor Adibah binti Rozain . Hah kenal tak ? Siapa yang pernah tengok rancangan Da'i kat TV3 mesti kenal kan ?

Da'i Nor Adibah Rozain
Ni nak ucapkan terima kasih banyak-banyak lah kat kak Adibah sebab sudi bersama-sama kami menjayakan event ni . Terima kasih ye kak Adibah ! Kalau korang nak tahu , kak Adibah datang dari Shah Alam nak bas ke Melaka sebelum Junid ( our Inspirasian ) ambil kak Adibah dekat Melaka Sentral . Dalam pukul 9 ceramah pun bermula . Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar walaupun masa kak Adibah on the way ke UiTM dia hampir-hampir accident . Semoga Allah sentiasa melindungi kak Adibah .

Agak-agak lepas ni kalau nak jemput kak Adibah datang lagi ke Melaka , akak sudi tak ? Hehehe . Pintu sentiasa terbuka untuk kak Adibah dan rakan-rakan lain kalau nak datang :) InsyaAllah . Boleh kita rapatkan ukhuwah bersama kan . Kami mengalu-alukan ^_^ . Kalau datang bukan kerana Inspirasi pun tak apa . Jangan risau .

Kak Adibah w/ Inspirasian

Tahniah untuk seluruh warga Inspirasi yang bertungkus lumus menjayakan event ni termasuk untuk aku jugak hahahah . Walaupun penat tapi kepuasan tu lebih utama . Bila event yang kita rancang berjaya , rasa seronok sangat-sangat . Congratulations to Farah Diyanah Farok as Project Manager @ Ketua Projek . It was really exciting ! A big thank you Ustaz Faisal , Wakjo , Wan & all Inspirasian for make it last night . Lepas ni ada lagi event kan korang ? Hehe ... 

Aku sayang Inspirasi . Sayang sangat-sangat . They're just like my family . Oppss , correction . They are my family here . Bila jauh dari keluarga , merekalah keluarga aku . Semoga Inspirasi terus maju dan teguh dalam menyebarkan dakwah Islam kepada seluruh umat Islam khususnya untuk warga UiTM Alor Gajah sendiri . 

Oh ya , sebelum terlupa . Kak Adibah cakap dia teringin sangat nak pergi event ICC (Islamic Clubs Convention) 2013 semester lepas tapi tak berkesempatan pulak . Mungkin untuk ICC yang berikutnya kak Adibah boleh join kami ^_^ .


Bagi sesiapa yang tak tahu ICC tu apa , meh sini aku bagitau . ICC 2013 @ Ijtimak Islamic Clubs Convention 2013 @ Ijtimak Persatuan Islam UiTM SeMalaysia ialah satu Program Islamik di mana semua ahli kelab Islam di seluruh UiTM berkumpul dan mengenal lebih rapat bagi mencapai objektif program bersama . Dan buat julung-julung kalinya , Kelab Inspirasi UiTM Melaka mencetuskan fenomena Islamic event dengan mengadakan ICC 2013 . Semua kelab @ persatuan Islam berkampung di UiTM Melaka okay . Tanyalah diorang , seronok tak event kami . Hehehe . 

Okay sampai sini je celoteh aku kali ni . Rasanya ni pun dah cukup panjang dah . Terima kasih banyak-banyak la pada yang sudi baca entry aku ni sampai habis . Lain kali jangan lupa datang lagi tau ^_^ .